Goda råd inför köp av utrustning med radiosändare eller -mottagare

Det är lätt att köpa en teknisk pryl via nätet. För att undvika felköp ska du välja en produkt som är CE-märkt. Radiosändare finns i till exempel trådlösa hörlurar, radiostyrda leksaker, kommunikationsradio, inbrottslarm och trygghetslarm.

Tre steg till ett säkert köp

När du som konsument vill köpa en produkt som har radiosändare eller radiomottagare är det viktigt att:

1. Handla från en butik du litar på

Köp alltid dina produkter från tillförlitliga butiker, både fysiska butiker och online. Erbjudande om garanti, CE-märke på produkterna och möjlighet att returnera är tecken på att butiken är seriös.

2. Kontrollera att produkten är CE-märkt

CE-märkningen innebär att tillverkaren garanterar att produkten uppfyller EU:s krav vad gäller hälsa, miljö och säkerhet, och att den fungerar i vår radiomiljö utan att störa. Falsk CE-märkning förekommer, men risken minskar om du handlar hos tillförlitliga butiker.

3. Kontrollera att det finns en bruksanvisning på svenska eller engelska

I bruksanvisningen, som bör finnas på svenska eller engelska, kan du läsa vad som gäller för din produkt. Om ett problem redan uppstått är det också där du i första hand kan leta efter lösningen, innan du kontaktar butiken där du handlade.

Post- och telestyrelsen och andra myndigheter, som till exempel Konsumentverket, har mer information som kan hjälpa dig inför ett köp, eller om du köpt en produkt som inte fungerar som den ska. Ett generellt råd är att om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant kan det vara klokt att inte nappa på det.

Blev det ett felköp?

Blev det ett felköp?

Ibland blir det inte som man hade tänkt sig. I fyra filmer från PTS får du följa en familj som har gjort några felköp på nätet. Allt verkade så bra, priset var lågt och prylarna var snygga. Men snart visade det sig att prylarna inte fungerade som de skulle.

Du kan se alla filmer här.

Länkar för att undvika felköp

Fynda säkert! - Marknadskontrollrådets kampanj för dig som handlar på nätet

Hallå Konsument! – om att handla på nätet

Marknadskontrollrådet – information för konsumenter inför köp av produkter

Handla på nätet inom EU- Konsumenteuropa.se

Broschyr om CE-märkning