Hämta paket

Vanliga frågor om hämtning av paket hos PostNords ombud

arrow Kan jag hämta mitt paket hos ett annat postombud än det som står på avin?

Det är ditt postnummer som bestämmer var någonstans du kan hämta ditt paket. Tidigare hämtade man paket på postkontor, numera hos postombud. Av olika skäl kan man som mottagare vilja hämta ut ett paket på ett annat ställe än det som anges på avin. I sådana fall måste paketet skickas från ett ombud till ett annat vilket innebär en fördröjning för mottagaren.

Av praktiska skäl är det inte möjligt att ha någon ”stående” eftersändning utan överenskommelse måste nås med Posten från fall till fall. Posten är inte heller skyldig att tillmötesgå adressatens önskemål, utan lokala förutsättningar avgör om paket ska kunna hämtas på annat än det aviserade avhämtningsstället.

arrow Varför får jag inte hemleverans av företagspaket?

Tjänsten företagspaket är enligt PostNord avsedd för företag som skickar paket till andra företag. Företagspaket ställda till privatpersoner görs vanligtvis om till postpaket och får hämtas ut på normalt avhämtningsställe av mottagaren. Vill avsändaren att försändelsen ska levereras till privatpersonens bostad ska denne i stället välja tjänsten hempaket, som innebär att försändelsen levereras vid en tidpunkt då man vet att mottagaren är hemma.

arrow Får PostNord lägga på extraavgifter på varor jag beställer via internet från utlandet?

Beställer man varor från länder inom EU-området ska varorna i de flesta fall jämställas med inrikesförsändelser och föras in tullfritt i Sverige. Mervärdesskatt betalas i avsändarlandet. PostNord är precis som andra speditörer enligt lag skyldig att sköta förtullning och beräkna moms på sådana varor som kommer till Sverige från länder utanför EU. Förutom tull och moms lägger PostNord till en speditionsavgift som tas ut av mottagaren samt en inbetalningsavgift. För att undvika obehagliga överraskningar bör man i förväg kontrollera med PostNord eller Tullen vilka avgifter som kan tillkomma utöver själva priset på varan.