Kakbrister har åtgärdats – PTS avslutar tillsyn

2023-10-31

Samtliga granskade webbplatsinnehavare har åtgärdat de identifierade bristerna kring kakor och Post- och telestyrelsen (PTS) avslutar därför tillsynen.

Kakor, också kallade cookies eller webbkakor, används för att lagra information eller få åtkomst till information som är lagrad i en dator eller mobil. Enligt lagen får uppgifter lagras eller hämtas bara om användaren får information om bland annat ändamålet med kakorna och samtycker till hanteringen. Utan samtycke får bara kakor användas som är nödvändiga för att en önskad tjänst ska kunna användas eller som behövs för överföring av ett elektroniskt meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät.

I oktober 2022 inledde PTS en granskning av hur fyra utvalda webbplatsinnehavare efterlever reglerna om kakor. Myndigheten underrättade sedan webbplatsinnehavarna om misstanken att lagens krav inte uppfylldes.

Samtliga har rättat sig

Nu kan PTS konstatera att samtliga webbplatsinnehavare har rättat sig i enlighet med den bedömning PTS har gjort i underrättelserna.

Webbplatsinnehavarna har beskrivit för PTS vilka åtgärder som vidtagits och PTS har också besökt aktuella webbplatser för att kontrollera att åtgärderna genomförts.

PTS avslutar därför granskningen utan ytterligare åtgärd.

- Vi förväntar oss att fler webbplatsinnehavare ser över sin hantering av kakor utifrån PTS vägledande avgöranden. PTS kommer fortsatt att följa frågan och marknadsutvecklingen, säger Charlotta Garmert, chef PTS enhet för slutanvändarregler.

Läs besluten

Mer information
Markus Sjöberg, PTS enhet för slutanvändarregler, 076-502 73 26
PTS presstjänst, 08-678 55 55