PTS får många frågor om de nya lagkraven. Här kan du ta del av vanliga frågor och svar om tillgänglighetslagen.

Omfattas jag av kraven?

Lagen om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet (tillgänglighetslagen/LPTT) omfattar produkter och tjänster som riktar sig till konsumenter inom ett antal områden. De produkter och tjänster som omfattas av lagen listas i 3 och 4 §§. Till exempel omfattas elektroniska, kommunikationstjänster, banktjänster och e-handelstjänster. Läs mer nedan om vilka områden som lagen träffar.

Lag (2023:254) om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet (Riksdagens webbplats)

Aktörer som erbjuder någon av de produkter eller tjänster som omfattas ska som regel följa tillgänglighetskraven. PTS är en av tillsynsmyndigheterna för lagen och kan i den rollen inte ge förhandsbesked eller individuell rådgivning till aktörer. Om en aktör omfattas av lagens krav är en bedömning som aktören behöver göra själv. Till stöd för bedömningen har PTS tagit fram ett informationsmaterial där du kan läsa mer om kraven och vilka som berörs. Ta del av materialet nedan.

Introduktion till tillgänglighetsdirektivet

Omfattas ideella organisationer av lagkraven?

Det spelar ingen roll vilken typ av organisation ni är. Det som avgör om ni omfattas av lagen om tillgänglighet för vissa produkter och tjänster är om ni erbjuder sådana produkter eller tjänster, till konsumenter. Om en ideell organisation gör det, gäller lagens krav även för den.

Produkter eller tjänster som omfattas av lagen

Hur stor del av en webbplats omfattas av kraven gällande e-handel?

PTS bedömer att det endast är de delar av en webbplats som hör till e-handelstjänsten, som omfattas av tillgänglighetskraven för e-handelstjänster i lagen om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet. Anledningen till bedömningen är att det är de tjänster som är direkt utpekade i lagen, som ska vara tillgängliga. Nedan kan du läsa mer om vilka kraven för e-handelstjänster är. 

Tillgänglighetskrav på e-handelstjänster

Det är upp till varje aktör att bedöma vilka delar som hör till e-handelstjänsten, och bedömningen kan komma att prövas inom PTS tillsyn. Om det finns delar av webbplatsen som omfattas av andra tillgänglighetskrav, så gäller dessa krav fortfarande.

Kan man använda automatiska testverktyg för att kontrollera tillgängligheten?

Det finns olika verktyg som kan användas för att testa digital tillgänglighet på webbplatser, i appar och dokument. Automatiska testverktyg är användbara för att identifiera tekniska problem, men alla på marknaden förekommande automatiska testverktyg har begränsningar De vanligaste begränsningarna är till exempel att verktygen rapporterar felaktiga resultat eller att verktygen har svårt att avgöra hur användarvänligt något är för personer med olika behov. 

Räcker det att följa WCAG?

Nej. Standarden EN 301 549 kommer att vara harmoniserad mot tillgänglighetsdirektivet. Det innebär att om ni följer den så anses ni ha uppfyllt tillgänglighetsdirektivets krav. EN 301 549 innehåller fler krav är WCAG. Standarden omfattar mer än krav på webbplatser. Därför krävs ett bredare fokus för att täcka hela omfattningen av EN 301 549. Standarden EN 301 549 revideras just nu. Tills det är klart kan man använda nuvarande EN 301 549 som vägledning.

Vilka nivåer gäller (A, AA, AAA)?

För att klara kraven i EN 301 549 behöver man uppfylla WCAG:s nivåer A och AA. Nivå AAA är inte ett krav, men det kan vara ett bra mål om man vill göra allt extra tillgängligt.

Vad är kopplingen mellan WCAG och standarden EN 301 549?

WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) nivå A och AA utgör en delmängd av kraven i EN 301  549. EN 301 549 är en omfattande europeisk standard som reglerar tillgänglighet för digitala produkter och tjänster. Förutom WCAG-kraven innehåller standarden även specifikationer för andra områden, såsom programvara, dokument och hårdvara. Det gör EN 301 549 mer heltäckande än WCAG.

WCAG (Web Content Accessibility Guidelines)

Standarden EN 301  549

Vad är skillnaden mellan DOS-lagen och tillgänglighetslagen?

Tabellen nedan beskriver de viktigaste skillnaderna mellan lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, DOS-lagen och lagen om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet, tillgänglighetslagen.

 

Skillnad mellan DOS-lagen och Tillgänglighetslagen
Fråga DOS-lagen Tillgänglighetslagen
Vad omfattas? Digitala tjänster från offentliga aktörer, såsom webbplatser och appar Produkter och tjänster som erbjuds konsumenter, till exempel e-handel, banktjänster och elektronisk kommunikation
Vem gäller lagen för? Offentliga aktörer och vissa privata aktörer med offentlig finansiering Aktörer som erbjuder produkter och tjänster till konsumenter
Vilken EU-reglering ligger till grund? Webbtillgänglighetsdirektivet Tillgänglighetsdirektivet
Vilken typ av krav omfattas? Digital tillgänglighet för webb, appar och dokument Tillgänglighetskrav för information, gränssnitt och funktionell utformning
Vem övervakar att lagen följs? Myndigheten för digital förvaltning Post- och telestyrelsen, Mediemyndigheten, Myndigheten för tillgängliga medier, Konsumentverket och Transportstyrelsen

Vilka standarder gäller, när är de på plats och vad gör vi till dess?

Kraven i lagen om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet är funktionella, vilket betyder att de endast anger vilka funktioner som ska vara uppfyllda, inte på vilket sätt. Standarder är ett sätt att uppfylla lagens krav. Kan en aktör visa att aktören följt en, för området, harmoniserad standard så antas aktören ha uppfyllt kraven i lagen. Detta kallas för presumtion om överensstämmelse.

Ett antal standarder förväntas vara  harmoniserade för lagen om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet. En del av dessa finns redan idag men ska uppdateras. Det är EN 301 549 som handlar om tillgänglig informations och kommunikationsteknik, EN 17161:2019 som handlar om universell utformning, EN 17210 som handlar om byggd miljö. Dessa väntas vara på plats i september 2025. Ytterligare tre standarder ska tillkomma. Dessa är standarder för icke-digital information, för stödtjänster och för nödkommunikation.

Vilka krav ställs på kundsupport?

Om du träffas av lagen och har en stödtjänst, så ska stödtjänsten kunna informera om hur dina produkter och tjänster är tillgängliga och hur de går att använda tillsammans med tekniska hjälpmedel. Informationen ska ges på ett tillgängligt sätt. 

En stödtjänst är 

  • helpdesk
  • teletjänstcentral
  • teknisk support
  • samtalsförmedlande tjänst
  • utbildningstjänst.

Vad gäller för att omfattas av undantag?

Mikroföretag undantas från kraven på tjänster i lagen om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet. Ett mikroföretag är ett företag med mindre än två miljoner euro i omsättning och färre än tio anställda. Mikroföretag undantas från kraven på tjänster, men inte för produkter. 

Det är också möjligt för ett företag att söka undantag för oproportionerligt stor börda eller ändring av en produkts eller tjänsts grundläggande karaktär.
Om en aktör anser att den typen av undantag ska gälla så ska aktören dokumentera och spara sin bedömning av detta. Aktören ska också meddela relevant tillsynsmyndighet eller marknadskontrollmyndigheten att aktören anser att undantag ska gälla. 

Hur kan PTS hjälpa oss?

PTS är en av fem tillsynsmyndigheter för lagen om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet. I vår roll ska vi framförallt granska att aktörerna som omfattas uppfyller lagens krav. PTS kan inte erbjuda tillgänglighetsexpertis, individuell rådgivning eller utbildning till olika företag. Däremot har vi tagit fram information om lagen.

Introduktion till EU:s tillgänglighetsdirektiv

I informationsmaterialet kan du läsa mer om vilka kraven är och vilka som är berörda av dem. Du kan också läsa om krav för specifika områden och vilka undantag som finns. Det finns även fördjupningslänkar och hänvisningar vidare till mer information på andra organisationers webbplatser. Informationen kan du använda som underlag för att själv göra bedömningen av om du omfattas av kraven.

Hur kontrollerar PTS att lagen är uppfyllda?

Från den 28 juni 2025 granskar PTS att kraven är uppfyllda för de områden där PTS är tillsynsmyndighet. Vi granskar både produkter och tjänster. I granskningen ingår bland annat

  • kontroll av dokumentation
  • att genomföra tester
  • att analysera klagomål från användare. 

Vid behov begär vi kompletterande information från tillverkare, importör, distributör eller tjänsteleverantörer. 

När beslut fattas att en tillsyn ska inledas så börjar PTS en utredning av ärendet. Detta sker genom kommunikation och kontakt med den berörda ekonomiska aktören. Om det visar sig att den ansvariga ekonomiska aktören inte har uppfyllt alla lagkrav kan PTS besluta att meddela ett föreläggande som behövs för att en brist ska åtgärdas eller besluta om sanktionsavgift. Om ett föreläggande har meddelats kommer PTS att följa upp för att kontrollera att åtgärden har följts. PTS har möjlighet att utfärda sanktionsavgifter.

Kontakta oss

Kontakta gärna tillganglighetslagen@pts.se om du har fler frågor.

 

Sidan uppdaterades: