Tjänsteleverantören ska informera om tjänstens tillgänglighet. Informationen är i första hand avsedd för konsumenter och ska vara lätt att nå tillsammans med tjänsten. Den kan även användas av PTS vid tillsyn, och ska på begäran skickas till myndigheten.

Informationen fyller en liknande funktion som en tillgänglighetsredogörelse enligt lagen (2018:1937) om tillgänglighet till digital offentlig service (DOS lagen), även om det begreppet inte används i tillgänglighetslagen.

Informationens innehåll  

Informationen som beskriver tjänstens tillgänglighet ska ha följande innehåll:

Beskrivning av tjänsten

Informationen ska innehålla en allmän beskrivning av tjänsten och hur den fungerar. Förklara de delar som är nödvändiga för att man ska förstå hur tjänsten fungerar. I den mån det är nödvändigt för att man ska kunna bedöma om tjänsten överensstämmer med tillgänglighetskraven ska informationen även innehålla en beskrivning av tjänstens utformning och funktion.

Ange vilka krav på tillgänglighet som är relevanta för tjänsten

Alla tjänster ska vara möjliga att uppfatta, möjliga att hantera, vara begripliga och robusta. Dessa begrepp lämnar dock ett visst utrymme för tolkning. I avvaktan på att det tas fram harmoniserade standarder för tillgänglighetsdirektivet kan man ta ledning av nuvarande standarder exempelvis EN 301 549.
   
Standard EN 301 549 – Tillgänglighetskrav inom IKT för produkter och tjänster

Beskrivning av hur tjänsten uppfyller kraven  

En aktör kan ange att man följer aktuell standard. Om en aktör följer en viss standard uppstår så kallad ”presumtion om överensstämmelse”. Då utgår man från att tjänsten uppfyller kraven. 

Att följa en standard är dock inget krav. En aktör kan istället beskriva hur kraven följs på något annat sätt. Väljer aktören detta andra alternativ krävs mer ingående beskrivningar om hur tjänsten uppfyller kraven.”

Om tjänsteleverantören har åberopat ett undantag enligt 7 § tillgänglighetslagen ska det framgå vilka tillgänglighetskrav som omfattas av undantaget

Syftet är att användaren ska kunna förstå vilka delar av tjänsten som kan vara svåra att använda, och varför det är så.  

Beskrivning av hur ni kontrollerar att tjänsten uppfyller kraven 

Här ska ni beskriva den eller de metoder för test och/eller kvalitetssäkring som ni har använt. Detta kan vara användartester, maskinella tester eller manuella tester. Kontrollen kan göras på flera sätt, det viktiga är att ni beskriver era testmetoder.

Hur ska ni lämna informationen

  • Allmänheten ska ha tillgång till informationen i tal och skrift.
  • Informationen ska ges på ett sätt som är tillgängligt för personer med funktionsnedsättning.
  • Tjänsten ska åtföljas av informationen 
  • Tjänsteleverantören ska inkludera information om hur tjänsten uppfyller tillgänglighetskraven i de allmänna villkoren för tjänsten eller i motsvarande dokument.
  • Informationen ska sparas så länge som tjänsten tillhandahålls.

PTS rekommenderar

Tänk på att det är viktigt att allmänheten lätt kan hitta informationen. 

För webbplatser

Vi rekommenderar att det finns en länk till informationen tydligt presenterad på webbplatsens startsida, alternativt att den är lätt att komma åt från alla sidor, exempelvis i en sidfot.

För mobilapplikationer

Vi rekommenderar att informationen finns på den ansvariga aktörens webbplats, eller där användare kan ladda ner appen. Informationen bör också vara åtkomlig i appen. 

Var regleras detta? 

  • 25 § lagen (2023:254) om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet (LPTT/tillgänglighetslagen)
  • 24 § förordning (2023:676) om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet (FPTT)
  • 3-5 §§ PTS föreskrifter om vissa tjänsters tillgänglighet (PTSFS 2024:6)   

 

Sidan uppdaterades: