Ljudrundradio är "vanlig" radio som den du lyssnar på när du använder FM-bandet (87,5 MHz till 108,0 MHz) på din radioapparat. För att sända ljudrundradio behöver du tillstånd.

Ansök om tillstånd för ljudrundradio

Vi beviljar tillstånd att använda radiosändare för till exempel närradio, kommersiell radio, Sveriges Radios sändningar samt kan bevilja tillfälliga tillstånd.

Du ansöker om tillstånd genom att använda vår e-tjänst. För att vi ska kunna bevilja tillstånd behöver du fylla i viss information om radioanvändningen – se anvisningar i e-tjänsten.

Ansökan om tillstånd att använda radiosändare för ljudrundradio och tv (e-tjänst)

Observera att du behöver både ett sändningstillstånd från Mediemyndigheten och ett tillstånd att använda radiosändare från oss för att få sända ljudrundradio riktad till allmänheten. Regeringen beslutar om sändningstillstånd för Sveriges Radio.

Mediemyndigheten

Avgifter

Du kan hitta aktuella avgifter för radiotillstånd i våra föreskrifter eller under rubriken Televisions-/ljudradiosändare i den förenklade sammanställningen av avgifter för de vanligaste radiotillstånden.

Avgifter för radiotillstånd

Täckning för ljudrundradio

Vår målsättning är att din sändning ska kunna höras i hela sändningsområdet. Ibland finns begränsningar i möjligheten att höra sändningen inom sändningsområdet. Något kan vara i vägen för radiovågorna så att de inte når fram till mottagaren, till exempel ett berg. Det kan också bero på att sändaren inte får eller kan sända med tillräcklig uteffekt för att nå mottagaren.

För att förbättra täckningen i ett område kan du flytta sändaren, höja uteffekten eller använda dig av flera sändare som sänder samma program, så kallade slavsändare. Vi måste godkänna alla förändringar innan du genomför dem, så att inte andra sändare påverkas negativt

Villkor för ljudrundradio

För ljudradiosändare är ett av de viktigaste tillståndsvillkoren vilken uteffekt den får använda i olika riktningar. När vi beslutar om vilken uteffekt en ljudradiosändare kan få tillstånd för granskar vi bland annat:

  • risken för störningar på annan svensk eller utländsk radiokommunikation.
  • att det geografiska täckningsområdet överensstämmer med sändningstillståndet från Mediemyndigheten.
  • påverkan på annan ljudradiomottagning i närheten av sändaren.

Tekniska krav

  • Sändaren ska uppfylla de tekniska kraven i standarden ETSI EN 302 018-1 v.1.2.1 eller motsvarande.
    ETSI:s webbplats
  • Vid stereosändning ska pilottonsystem enligt Rec. ITU-R BS.450-3 sektion 2.2. användas.
    Rec. ITU-R BS.450-3
  • Vid sändning av programinformation ska system enligt Rec. ITU-R BS.643-2 användas.
    Rec. ITU-R BS.643-2
  • Deviation hos utsänd signal får inte överstiga +/- 75 kHz enligt Rec. ITU-R BS.412-9 sektion 2.5.1.
  • Den fullständiga multiplexsignalens effekt (MPX-power) får inte överstiga referensnivån 0 dBr som den definieras enligt Rec. ITU-R BS.412-9 sektion 2.5.1.
    ITU-R BS.412-9
  • Sändarantennens diskriminering i vertikalplanet ska uppfylla krav enligt tabell nedan.
Tabell: Krav på sändarantennens diskriminering i vertikalplanet 
Elevation (grader)

2

3

4

6

8

10

15

20

30

40

60

90

Reduktion (dB)

0

0

0

0

0

0,8

4,2

6,6

9,9

12,1

14

14

Närradio – särskilt om ansökan

För att sända närradio behöver du ett sändningstillstånd från Mediemyndigheten. Normalt gäller sändningstillstånden en kommun.

Du behöver också ett tillstånd att använda radiosändare från oss. Tillståndet består bland annat av en frekvens, tekniska villkor, mastplats, antennhöjd och uteffekt. Vi behöver information om mastplatsen och antennhöjden för att kunna beräkna vilken uteffekt och frekvens sändaren får använda.

Tillståndets giltighetstid är densamma som för sändningstillståndet från Mediemyndigheten.

Du ansöker via vår e-tjänst som du hittar längst upp på denna sida, där det också finns information om avgifter.

Tillfälliga tillstånd – särskilt om ansökan

Även vid tillfällig sändning av ljudrundradio behöver du ett sändningstillstånd från Mediemyndigheten, om sändningen är att betrakta som sändning till allmänheten. 

Undantag för viss tillfällig användning

Viss ljudrundradio behöver inte sändningstillstånd från Mediemyndigheten. Exempel på detta är bilbingo, förlängd högtalare och annan evenemangsradio som bara ska höras över en mycket begränsad yta. Om du har frågor om det behövs ett sändningstillstånd, kontakta Mediemyndigheten. 

Vi beviljar tillstånd att använda radiosändare för ljudrundradio utan att det finns ett sändningstillstånd från Mediemyndigheten om det är tekniskt möjligt och om det finns lediga radiofrekvenser i området.

Du ansöker via vår e-tjänst som du hittar längst upp på denna sida.

Tillfälliga tillstånd gäller maximalt i två veckor.

Avgift för tillfälliga tillstånd debiteras bara under den period som tillståndet gäller. Den lägsta avgiften för ett tillfälligt tillstånd är 300 kronor.

Sidan uppdaterades: