För att sända amatörradio behöver du ett certifikat och en anropssignal. Det söker du hos Sveriges sändareamatörer (SSA). I vissa fall behöver du även ett radiotillstånd från oss på PTS.

Gör så här för att skaffa certifikat för amatörradio

Du söker via Föreningen Sveriges Sändareamatörer (SSA). De anordnar de prov du måste klara för att få certifikatet.

  1. Gå till Sveriges Sändareamatörer (SSA). 
    Sveriges Sändareamatörer (SSA:s webbplats)
    Om du vill träna inför provet har SSA en frågebank.
    SSA:s webbplats för prov för amatörradiocertifikat
  2. När du har blivit godkänd blir du tilldelad en anropssignal.
  3. Du får ditt certifikat. Där står även anropssignalen med.

Du kan också kontakta någon annan av de organisationer som utbildar radioamatörer i Sverige:

Föreningen Experimenterande Svenska Radioamatörer (ESR:s webbplats)

Frivilliga Radioorganisationen (FRO:s webbplats)

Äldre certifikat gäller fortfarande

Du som har ett amatörradiocertifikat och anropssignal sen tidigare från oss, behöver inte ta ett nytt. Certifikaten gäller utan tidsgräns.

Använda amatörradio i annat land – detta gäller

Om du vill använda din amatörradioutrustning i ett annat land behöver du kunna visa upp ett giltigt amatörradiocertifikat eller motsvarande handling för telemyndigheten i det aktuella landet.

Du bör före utresan kontakta telemyndigheten i det land du tänker besöka för att få fullständig information om vilka lokala bestämmelser som gäller. SSA kan också ge goda råd om du önskar ta med dig din amatör­radio­utrustning på utlandsresan.

Om du har ett amatörradiocertifikat utfärdat av oss på PTS som även är kombinerat med tillståndsbevis för användning av amatörradiosändare där giltighetstiden för tillståndet har gått ut kan du använda vårt följebrev. Där finns information om att det inte längre råder tillståndsplikt för amatörradio­sändare i Sverige och att ditt tillstånd gäller även om tidsgränsen har gått ut.

Du behöver inte tillstånd från oss – förutom i vissa fall

Det är enbart i vissa fall som du behöver söka tillstånd från oss. Det gäller amatörradio med högre effekt eller för experimentverksamhet.

Ansök om tillstånd hos oss om du ska använda amatörradio med högre effekt eller för experimentverksamhet

Du behöver ansöka om tillstånd om du ska sända med en högre effekt än gränsen för undantag för tillståndsplikt. Nu ligger den gränsen på upp till 200 watt. Du kan också behöva ett tillstånd för experimentverksamhet i ett visst frekvensområde.

Ansök om tillstånd för amatörradio

Sveriges sändareamatörer ansvarar för certifikaten

Tidigare hade vi ansvaret för amatörradiocertifikaten. Numera är det delegerat till SSA. Det är även SSA som godkänner provförrättarna, det vill säga de som anordnar proven.

Regelverk för amatörradio

Här hittar du information om regelverk för amatörradio på internationell, regional och nationell nivå. 

Internationella teleunionen (ITU) är ett FN-organ som tar fram internationella rekommendationer och regelverk för alla typer av radiotjänster där användningen påverkar mer än ett land.

Amatörradio- och amatörsatellittjänsten är erkända radiokommunikations­tjänster som är definierade i ITU:s radioreglemente (ITU-RR). Definitionen om amatörradio finns i artikel 25 och definitionen av amatörradioverksamhet i RR 1.56 och RR 1.57.

Internationella teleunionen ITU (ITU:s webbplats)

European Conference of Postal and Telecommunications Administrations (CEPT) är ett samarbetsorgan för de olika post- och telemyndigheterna i Europa.

Länder som är anslutna till CEPT tillämpar gemensamma rekommendationer för att förenkla handläggningen av tillståndsärenden för amatörradio. Även länder utanför CEPT kan ansluta sig till CEPT:s olika rekommendationer för amatörradio.

CEPT har tagit fram flera styrdokument. 

Lagen om elektronisk kommunikation reglerar bland annat användning av radioutrustning i Sverige, till exempel att radioanvändning som huvudregel kräver tillstånd. 

Lag (2022:482) om elektronisk kommunikation (Riksdagens webbplats)

Vi på PTS kan besluta om undantag från tillståndsplikten enligt 3 kap. 4 § lagen om elektronisk kommunikation. Detta har vi gjort för användning av amatörradio, under de förutsättningar som gäller enligt våra föreskrifter. 

Undantag från tillståndsplikt

International Amateur Radio Union (IARU) är en internationell organisation som är erkänd av ITU. Organisationen bevakar amatörradions gemensamma intressen och deltar bland annat vid ITU:s återkommande världsradio­konferens (WRC).

International Amateur Radio Union (IARU:s webbplats)

Föreningen Sveriges sändareamatörer (SSA) är den organisation som är erkänd av IARU för att företräda svenska intressen.

Sveriges sändareamatörer (SSA:s webbplats)

Sidan uppdaterades: