För att paketboxar ska kunna användas av alla, behöver ni tänka in både tillgänglighet och användbarhet i utformningen.
Vanliga hinder i dagens paketboxar
Många av dagens paketboxar är inte tillgängliga för alla. Här lyfter vi fram några vanliga hinder:
- Pekskärmar utan stöd – Pekskärmar som saknar stöd för talsyntes eller andra hjälpmedel gör dem svåra att använda för till exempel synskadade.
- Komplex inloggning – BankID och SMS-koder kan vara en hög tröskel för den som saknar digitala verktyg eller vana.
- Otillgänglig fysisk design – Luckor som sitter för högt gör boxen oanvändbar för rullstolsanvändare eller personer med nedsatt rörlighet.
- Brist på hjälp – Det finns sällan möjlighet att få personlig support vid paketutlämning.
Så kan ni göra paketboxar lättare att använda
Det finns stöd för att göra paketboxar lättare att använda för fler användare. Den europeiska standarden EN 301 549 innehåller en rad riktlinjer för att säkerställa att IKT-produkter och tjänster kan användas oavsett fysisk, sensorisk eller kognitiv förmåga. Några exempel är:
- Lägg till talsyntes som stöd i pekskärm.
Stödjer krav i EN 301 549 kapitel 5.1 (Talsyntes). - Möjliggör appstyrning via användarens egen telefon.
EN 301 549 kapitel 11.5 (Interoperabilitet med hjälpmedel). - Ge möjlighet att välja lucka på lägre höjd.
Stödjer krav på fysisk tillgänglighet i EN 301 549 kap. 4 (Användning med begränsad rörelseförmåga). - Erbjud tillgänglig kundsupport
Stödjer krav i EN 301 549 kapitel 12.2 (Kundsupport).
Leverans till paketbox – vad säger lagen?
Lagen om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet (LPTT) omfattar inte paketleverans i sig. Dock är det så att när en e-handelstjänst erbjuder paketleverans som en valbar tjänst i samband med ett köp så ska funktionen för att välja leveranssätt – till exempel att välja en viss paketbox –vara tillgänglig för alla användare.
Det är e-handelsföretaget som ansvarar för att hela köpprocessen är tillgänglig på den egna digitala plattformen. Det gäller alla steg i köpet, även valet av leveranssätt och plats. Ansvaret gäller alltså inte själva paketboxen, utan det digitala gränssnitt där valet görs.
Lagen om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet
PTS uppmuntrar till handling
Även om själva paketboxen inte omfattas av lagen, är det klokt att tänka proaktivt på tillgänglighet och användbarhet i hela leveranskedjan. Det skapar bättre upplevelser – och ökar tillgängligheten för kunder. Vi på Post- och telestyrelsen (PTS) stödjer dialog och samverkan mellan bransch och användarorganisationer. Vi ser tillgängliga paketlösningar som en del av ett socialt hållbart post- och leveranssystem.
Sammanfattningsvis – tillgänglighet lönar sig!
Genom att utgå från etablerade standarder som EN 301 549 skapar ni paketboxar som fungerar för alla. Det stärker både affären och samhället i stort. Börja med att lyssna på användarna – och bygg lösningar som inkluderar alla.