Nyheten publicerades 2024-10-15 Digital inkludering, Pressmeddelanden

Ny undersökning visar att många fortfarande känner sig utanför digitaliseringen

Svenskarna med funktionsnedsättning och internet (SMFOI) är en enkätundersökning som genomförs vartannat år. Resultatet av senaste undersökningen presenteras i flera rapporter, som Post- och telestyrelsen (PTS) finansierar. Undersökningen visar bland annat att bara drygt 50% av personer med funktionsnedsättning känner sig delaktiga i det digitala samhället.

SMFOI kompletterar undersökningen ”Svenskarna och internet” som Internetstiftelsen genomför. SMFOI-enkäten handlar om hur personer med funktionsnedsättning använder internet, digitala tjänster och appar. Syftet med enkäten är att undersöka hur delaktiga personer som har och inte har funktionsnedsättning, känner sig i de digitala delarna av samhället.

Årets resultat visar att det är långt kvar till att en mångfald av användare kan och vill använda internet på sina villkor.

– Det är uppenbart att vi behöver fokusera på fler insatser för att digitaliseringen ska ge positiva effekter för fler. Det finns en risk att många hamnar på efterkälken när allt fler analoga lösningar försvinner, menar Dan Sjöblom, generaldirektör PTS.

Regeringen hänvisar i budgetpropositionen till siffror från Eurostat som uppger att det endast är 3 procent av befolkningen som inte använder internet. Motsvarande siffror från Svenskarna och internet är 5 procent. Med hjälp av data från SMFOI-undersökningen kan vi nyansera och komplettera dessa siffror.

Undersökningen visar att hälften av personer med funktionsnedsättning inte känner sig delaktiga i det digitala samhället. Medan det bara är knappt en tredjedel av de utan funktionsnedsättning som inte känner sig delaktiga.

- Dessa känslor av utanförskap, vittnar om att det finns mycket att göra. Den kommande lagstiftningen är en bra grund, men den räcker inte i sig. Det är till exempel viktigt att fortsätta ta reda på och kommunicera användarnas behov och förmågor till de som har ansvar för att utveckla dagens digitala tjänster, avslutar Dan.

En tydlig bild i undersökningen är att ju mer komplexa tjänsterna är desto större blir skillnaderna i användning mellan personer som har eller inte har funktionsnedsättning. Många personer med funktionsnedsättning känner sig otrygga när de använder internet. Ett flertal upplever också att appar är svårare att använda än webbplatser.

Resultaten från undersökningen SMFOI redovisas i en serie av rapporter som ges ut under 2024. Syfte är att ge aktuella lägesbilder av hur personer med funktionsnedsättning använder internet.

Huvudrapport 2023 - Svenskarna med funktionsnedsättning och internet, och 10 rapporter som visar läget för olika grupper (Begripsams webbplats)

Vill du veta mer, anmäl dig och delta på webbinariet: Analyser av Svenskarna med funktionsnedsättning och internet den 25 oktober

Bakgrundsfakta

SMFOI är ett forskningsprojekt som pågått sedan 2017. Rapporten är framtagen av Begripsam i samarbete med Centrum för Klinisk Forskning (CKF) Region Dalarna. Undersökningen genomförs genom en enkät till personer med och utan funktionsnedsättning i den svenska befolkningen. Förutom frågor om upplevd delaktighet innehåller också enkäten frågor om internet upplevs svårt, olika typer av användning på internet och trygghet och säkerhet.  

PTS har två regeringsuppdrag om digital inkludering.

  • I det ena kartlägger vi vad som behöver göras, stärkas och utvecklas för att fler ska bli digitalt inkluderade. Det avrapporteras i december 2024.
  • Det andra är ett långsiktigt uppdrag med årlig rapportering fram till 2031 och rör uppföljning och insatser för digital inkludering inom ramen för funktionshinderspolitiken. Årets arbete återrapporterar vi i PTS årsredovisning. En fördjupad rapport kommer i mars.

Fakta från SMFOI rapporten ger värdefull information i dessa uppdrag.

Delredovisning - insatser för digital inkludering, 1 mars 2024

Strategi för systematisk uppföljning av funktionshinderspolitiken under 2021-2023

För mer information kontakta

Hans von Axelsson, handläggare PTS Hans.vonAxelson@pts.se ,
telefon: 076 502 73 43

PTS presstjänst, 08-678 55 55