Byggnadsförteckningen är en sammanställning av de byggnader som vi bedömer som stödberättigade för bredbandsstöd. Den innehåller de byggnader som det går att söka stöd för. Vi samverkar med många aktörer innan den blir klar.

Vi får inte tilldela bredbandsstöd till områden där det redan finns utbyggnadsplaner, befintligt nät eller upptagningsområden för efteranslutningar. 

Byggnadsförteckningen är till för aktörer som ansöker om bredbandsstöd. När det är dags att ansöka finns byggnadsförteckningen i PTS portal.
PTS portal

Tack till alla er som deltog i förberedande processerna för att tillsammans ta fram byggnadsförteckningen inför 2024 års bredbandsstöd! Ert bidrag är grunden till en bra byggnadsförteckning!

Vi kvalitetssäkrar tillsammans

Att sammanställa byggnadsförteckningen är ett omfattande arbete. Flera aktörer bidrar genom att rapportera in uppgifter till PTS i olika processer. PTS granskar informationen och gör även egna manuella kontroller.

Tillsammans skapar vi byggnadsförteckningen som visar var det går att söka PTS bredbandsstöd.

Mobiltäcknings- och bredbandskartläggningen (MTBBK)

PTS kartlägger varje år geografisk tillgång till fast och mobil bredbandsinfrastruktur, genom den så kallade Mobiltäcknings- och bredbandskartläggningen (MTBBK).

  • Nätaktörer inom området elektronisk kommunikation bidrar med data och fakta. Syftet är att få en geografisk översikt av bredbandsinfrastrukturen i Sverige. Nätaktörernas bidrag är avgörande för att PTS ska få en så korrekt bild av verkligheten som möjligt. Därför är det obligatoriskt att svara, så kallad uppgiftsplikt.
  • Data som rapporteras in ligger till grund för byggnadsförteckningen.
  • PTS filtrerar sedan bort de byggnader som inte uppfyller krav i olika regelverk som myndigheten behöver följa vid tilldelning av bredbandsstöd.

Regionernas roll

Vi samverkar med regionerna genom ett nära samarbete med de regionala bredbandskoordinatorerna.

  • Regionerna genomför tillsammans med regionala och lokala aktörer ett arbete med att kvalitetssäkra byggnadsförteckningen.
  • Under kvalitetssäkringen kan de föreslå att byggnader läggs till eller tas bort i byggnadsförteckningen. 
  • I ett senare steg pekar regionerna ut de byggnader som de anser är mest prioriterade för bredbandsstöd, utifrån deras kunskap om regionala förutsättningar. Utbyggnadsprojekt som inkluderar prioriterade byggnader får en fördel i utvärderingen av ansökan gentemot andra utbyggnadsprojekt.

Nätaktörernas roll i offentligt samråd

För att ytterligare kvalitetssäkra byggandsförteckningen genomför vi ett så kallat offentligt samråd.

  • Här har nätaktörerna återigen en roll. De kan lämna upplysningar om byggnader som ska tas bort i byggnadsförteckningen.
  • Nätaktörerna bidrar till att byggnadsförteckningen förfinas ytterligare.

PTS bedömning

PTS jämför och granskar information från MTBBK och aktörerna. Vi gör uppskattningar och manuella kontroller av inkomna svar. Vi beslutar sedan om vilka byggnader som ska ingå i den slutliga versionen av byggnadsförteckningen.

När ansökan av PTS bredbandsstöd öppnar i maj finns byggnadsförteckningen i PTS portal. 
Bredbandsstöd 2024 

Så många byggnader har PTS delat ut bredbandsstöd till sedan år 2020.
Fakta – PTS bredbandsstöd 

Ibland kan bredbandsstöd behöva betalas tillbaka.
Uppföljning och kontroll av PTS bredbandsstöd

Kontakta oss

Generella frågor om PTS bredbandsstöd: bredbandsstod@pts.se

Support om hur du ansöker: PTS portal

Du prenumererar väl på nyhetsbrevet om PTS bredbandsstöd? Scrolla ner till nyhetsbrevet på den här sidan: 
Prenumerera på nyheter

Sidan uppdaterades: