Nu är det igång! Det finns drygt 740 miljoner kronor att söka i bredbandsstöd 2025. Lycka till och vi ser fram emot att ta emot ansökningarna senast den 27 augusti klockan 23.59.
Bredbandsstödet fördelas mellan tre utlysningsområden. Varje utlysningsområde har en totalsumma.
För år 2025 är totalsumman:
- Norrland 219 059 000 kronor
- Svealand 260 554 000 kronor
- Götaland 264 387 000 kronor
Antal byggnader totalt i byggnadsförteckningen
187 807 byggnader finns det totalt i byggnadsförteckningen för 2025 års bredbandsstöd.
I excel-filen finns antal byggnader som det går att söka stöd för per utlysningsområde, län och kommun.
Antal byggnader som det går att söka stöd för – per utlysningsområde, län och kommun (excel)
Underlagen som alla stödsökande ska läsa
Dokumenten i PTS utlysningsunderlag ska stödsökande läsa.
Stödsökande förutsätts ta del av stödförordningen. I stödförordningen finns bland annat bestämmelser om syftet med stödet, uppföljning av stödet samt utbetalning och återbetalningsskyldighet av stödet.
Förordning (2020:266) om statligt stöd för utbyggnad av bredbandsinfrastruktur
Utlysningsunderlaget är samlingsbegreppet för de dokument som PTS tar fram för att beskriva och reglera utlysningen av bredbandsstödet. Hela utlysningsunderlaget finns i PTS portal.
Dokumenten:
- Anvisningar och förutsättningar för PTS bredbandsstöd 2025
Anvisningar för hur stödsökande fyller i ansökan. Information om vad som krävs för att söka och beviljas bredbandsstöd. Dokumentet förtydligar vissa villkor som PTS ställer på stödsökande som beviljas bredbandsstöd.
Anvisningar och förutsättningar för PTS bredbandsstöd 2025 (pdf) - PTS villkor för beviljat bredbandsstöd 2025.
Här framgår de villkor som PTS ställer på stödmottagare.
PTS villkor för beviljat bredbandsstöd 2025 (pdf) - PTS byggnadsförteckning 2025.
Här framgår vilka byggnader som stödsökande kan inkludera i ett utbyggnadsprojekt. Den finns i PTS portal och finns aldrig på pts.se eftersom den består av personuppgifter, så kallade byggnads-ID. - Frågor och svar.
Stödsökande kan ställa frågor om stödprogrammet eller villkoren till PTS under utlysningsperioden. PTS besvarar frågor löpande och publicerar svar i PTS portal som samtliga stödsökande har tillgång till. Stödsökande förutsätts läsa samtliga publicerade frågor och svar. Funktionen för frågor och svar öppnar den 15 maj och stänger den 13 augusti 2025.
Utöver utlysningsunderlagets dokument finns det en bilaga i PTS portal som visar kopplingen mellan byggnads-uuid, adresser och adressplats-uuid. Byggnads-uuid använder PTS för byggnadsförteckningen.
Support och stöd när ni ansöker
Supportknappen inne i PTS portal kan alla som vill ansöka om bredbandsstöd 2025 använda för frågor som rör teknisk support om PTS portal och funktionerna där. Du kanske också har generella frågor om PTS bredbandsstöd. Den används alltså inte vid frågor om stödprogrammet eller villkoren om själva ansökan.
Förenklat för er stödsökande
Exempel på sådant som vi har förbättrat för stödsökande så att det ska vara enklare att ansöka om bredbandsstöd 2025.
Titta ordentligt på exemplen på nätkartor – även det exempel som inte uppfyller våra krav. Brister i nätkartorna är mycket vanliga och kan leda till att projektet inte tilldelas stöd.
I PTS portal finns exempel på hur en korrekt nätkarta och symbolförteckning kan utformas. Där finns också exempel på en nätkarta som inte uppfyller kraven. Det är i PTS portal obligatoriskt att ta del av exemplen innan en nätöversikt kan laddas upp. Det här kommer att göra det lättare att göra rätt från början.
Själva designen har ändrats med nya symboler och fler nätkartor. Det finns ett separat blad med en övergripande översikt av de olika nätkartorna.
Om nätkarta och symbolförteckning
Till ansökan ska en preliminär nätkarta bifogas. Syftet med den preliminära nätkartan är att ge en överblick av utbyggnadsprojektet, nyttjande av befintlig och planerad infrastruktur samt läge/avstånd i förhållande till närmast möjliga befintlig nod/noder.
Den preliminära nätkartan ska ha symbolförteckning, god upplösning och tydligt visa:
- aktiv nod/noder i befintligt fast bredbandsnät, se avsnitt 7.10 i Anvisningar och förutsättningar för PTS bredbandsstöd 2025,
- hyrda förbindelser,
- befintligt fast bredbandsnät (inklusive infrastruktur som fått stöd inom ramen för Europeiska regionala utvecklingsfonden [ERUF] om det utgör en del av utbyggnadsprojektet),
- preliminära nya sträckor,
- samt de stödberättigade byggnader som ingår i utbyggnadsprojektet.
Om antalet byggnader är för stort eller byggnaderna är för spridda för att tydligt framgå i en bild ska ni dela upp området i flera bilder. Varje bild ska ha ett eget indexnummer och en numrerad översiktsbild över dessa delar ska bifogas.
Om det saknas sträckor i nätkartan utgår PTS från att det kommer behöva hyras/köpas kapacitet från annan aktör. I dessa fall ska det framgå av de övriga ansökningshandlingarna i er ansökan hur detta kan lösas.
Det underlättar i år att formatet för att lämna in koordinater för noder i PTS portal är låst till SWEREF 99 TM.
Det blir då enklare att fylla i koordinaterna i noderna. Systemet säger ifrån om du råkat ange en koordinat som inte ligger i Sverige. Du blir i så fall ombedd att kontrollera siffrorna du har skrivit in.
För att förenkla arbetet med byggnadsförteckningen finns det nu en bilaga som visar kopplingen mellan byggnads-uuid, adresser och adressplats-uuid. Byggnads-uuid använder PTS för byggnadsförteckningen.
Det går att söka efter en adress i dokumentet och få reda på vilket byggnads-uuid adressen har. I PTS portal under rubriken bilagor finns uppgifterna.
Det här har efterfrågats av stödsökande som inte använder byggnads-uuid och bilagan har som syfte att underlätta. Observera att det kan finnas dubbletter eftersom ett byggnads-uuid kan ha flera adressplats-uuid:s.
Det finns två typer av fullmakter kopplade till PTS portal. Det här har vi gjort med fullmakterna inför 2025 års bredbandsstöd:
- Skapat en ny fullmakt för stödsökande som ska ansöka om bredbandsstöd. Stödsökande kan även använda ett eget skapat dokument, men i mallen framgår det vilken information som PTS behöver få in.
- Reviderat fullmakten för inloggningsuppgifter i PTS portal.
Innan det blir en byggnadsförteckning samverkar PTS med olika aktörer under tre förberedande delprocesser: kvalitetssäkring, offentligt samråd och regionala prioriteringar.
Avstämningar och samarbete har även skett med Jordbruksverket och Tillväxtverket, i syfte att förhindra dubbelfinansiering.
PTS har också tillfört ytterligare kontroller via uppgifter från andra källor än Mobiltäcknings- och bredbandskartläggningen (MTBBK).
Som komplement har PTS tekniskt sakkunniga med kompetens inom teknik och utbyggnad av fiber genomfört okulär kontroll.
Tilldelningsår 2025 är allmänna samlingslokaler inkluderade i byggnadsförteckningen, de ingår i kategorin som kallas arbetsställen i byggnadsförteckningen.
Uppgifterna kommer från Lantmäteriets fastighetsregister och från data från organisationerna Bygdegårdarnas riksförbund, Folkets Hus och Parker och Våra Gårdar.
I ansökningsformuläret i PTS portal har vi gjort om vissa saker. Det ska vara enklare att göra rätt från början. Det minskar antalet kompletteringar för er stödsökande:
- Organisationsnumret ska det vara lättare att skriva in rätt.
- Hjälp finns så att bank-eller plusgirokonto får rätt format.
- Verklig huvudman och upphandlande myndighet kan stödsökande fylla i på ett strukturerat sätt
35 procent - per stödsökande och per utlysningsområde
- En stödsökande kan tilldelas högst 35 procent av det utlysta stödet per utlysningsområde. Det finns ingen begränsning för hur mycket pengar man kan ansöka om.
- Den här summan kan en stödsökande maximalt tilldelas per utlysningsområde:
Norrland 76 671 000 kronor
Svealand 91 194 000 kronor
Götaland 92 535 000 kronor
Fem utbetalningstillfällen
Stödmottagare ska genomföra specifika aktiviteter för att erhålla utbetalningar. Underlagen ges in genom PTS portal om inte PTS anvisar något annat.
Utförligare beskrivning finns i villkoren för bredbandsstödet tilldelningsår 2025. Titta i paragraferna §§ 33–37, under rubriken Aktiviteter för att erhålla utbetalningar. Där står det vad stödmottagaren ska göra för att erhålla respektive delutbetalning.
Delutbetalning 1 sker vid beslut om tilldelning av stöd. Ingen särskild rapportering behövs.
3,55 procent av totalt beviljat stöd för projektet. Utbetalningen sker i samband med att PTS beslutar att bevilja utbyggnadsprojektet stöd, senast den 31 december 2025.
5 maj 2026 är sista dag att utföra det som står i villkoren för 2025 års bredbandsstöd för att erhålla delutbetalning 2.
19,17 procent av totalt beviljat stöd för projektet. Utbetalningen sker senast den 31 december 2026.
5 maj 2027 är sista dag att utföra det som står i villkoren för 2025 års bredbandsstöd för att erhålla delutbetalning 3.
35,86 procent av totalt beviljat stöd för projektet. Utbetalningen sker senast den 31 december 2027.
5 maj 2028 är sista dag att utföra det som står i villkoren för 2025 års bredbandsstöd för att erhålla delutbetalning 4.
24,73 procent av totalt beviljat stöd för projektet. Utbetalningen sker senast den 31 december 2028.
För delutbetalning 5 ska stödmottagaren ge in en teknisk och en ekonomisk slutrapport i enlighet med §§ 40 och 41.
En förutsättning för att delutbetalningen ska göras är att PTS har godkänt båda slutrapporterna.
16,69 procent av totalt beviljat stöd för projektet. Utbetalningen sker senast den 31 december 2029.
Nationella medel och inte längre EU-medel
Bredbandsstödet finansieras från tilldelningsår 2024 och framåt endast av nationella medel. Tilldelningsår 2020-2023 finansierades PTS bredbandsstöd delvis av EU-medel från faciliteten för återhämtning och resiliens enligt RRF-förordningen. Detta medförde vissa extra krav på den som mottog RRF-stöd som inte längre är aktuella.
Det finns till exempel inte längre i villkoren att en viss logotyp eller emblem från EU ska användas på olika sätt av stödmottagare.
En del byggnader är tillbaka
Det finns byggnader som beviljats stöd tidigare år som har återlämnats. En del av dem är tillbaka i 2025 års byggnadsförteckning.
Fakta
- Bredbandsstödet är till för att aktörer ska bygga bredbandsinfrastruktur till platser i Sverige som av olika skäl inte har kunnat nås utan stödfinansiering.
- Drygt 740 miljoner kronor finns att söka 2025.
- Regeringen planerar att bredbandsstöd ska tilldelas även åren 2026 och 2027.
- Stödet fördelas mellan tre utlysningsområden: Norrland, Svealand och Götaland. Projekt inom respektive område konkurrerar med varandra.
- Primärt riktas stödet till hushåll och arbetsställen, men även fritidshus får ingå i ett projekt man söker stöd för. I år är allmänna samlingslokaler inkluderade i byggnadsförteckningen, de ingår i kategorin arbetsställen.
- Frågor kan alla aktörer ställa i PTS portal och alla frågor inklusive svar publicerar vi vartefter där.
- Under hela projektperioden följer PTS upp och kontrollerar alla projekt som har tilldelats stöd.
- Stödmottagare har tre år på sig att slutföra sina projekt.
Letar du efter 2024 års statistik?
Fakta - bredbandsstöd
Webbnyhet som publicerades den 15 maj 2025
Så här ställer stödsökande frågor till PTS
Frågor under utlysningsperioden ska ställas i PTS portal via ansökningsfunktionen. Det kan handla om stödprogrammet eller PTS villkor. PTS besvarar frågor löpande mellan den 15 maj till och med den 13 augusti 2025. Därefter kommer funktionen för att ställa frågor stängas.
Observera att de svar som publiceras i PTS portal blir en del av utlysningsunderlaget och därmed bindande för samtliga stödsökande.
Data om bredbandsstödet i bredbandskartan.pts.se
Hitta data om byggnader som tilldelats bredbandsstöd i Bredbandskartan. Sök efter en specifik adress. Där finns även information om vilket bredbandsstödsprojekt adressen ingår i och vilken stödmottagare som tilldelats bredbandsstöd där.
Ny data finns i Bredbandskartan efter beslut om tilldelning i december 2025.
Tidplan bredbandsstöd 2025
Data från Mobiltäcknings- och bredbandskartläggningen (MTBBK)
Byggnadsförteckningen baseras på data från MTBBK.
Data rapporterades in främst under oktober, men PTS hämtar fortfarande in data från några aktörer. PTS bearbetar data och delar av den är sedan underlag till byggnadsförteckningen som används i bredbandsstödet.
Kvalitetssäkring av byggnadsförteckningen
Det är bredbandskoordinatorerna i regionerna som ansvarar för att lämna in data till PTS under den här perioden.
- Regionerna har lokalkännedom om befintlig och planerad utbyggnad samt om andra utdelade stöd till bredbandsutbyggnad. De genomför tillsammans med regionala och lokala aktörer ett arbete med att kvalitetssäkra byggnadsförteckningen. Regionala och lokala aktörer kan exempelvis vara kommuner och nätbyggare. PTS uppmuntrar även samverkan med Länsstyrelsen i länet, som administrerar Landsbygdsprogrammet.
- Under kvalitetssäkringen kan regionerna föreslå att byggnader ska tas bort och/eller läggas till i byggnadsförteckningen.
- Syftet med kvalitetssäkringen är att säkerställa att stödberättigade byggnader inkluderas.
Offentligt samråd
Marknadens aktörer får möjlighet att rapportera till PTS om det redan finns planerade utbyggnadsplaner, befintligt nät eller upptagningsområden för efteranslutningar i områden där PTS avser att utlysa bredbandsstöd. Byggnader som felaktigt finns med kan tas bort.
Regionala prioriteringar
Det är bredbandskoordinatorerna i regionerna som ansvarar för att ge data till PTS under den här perioden.
- Regionerna väljer ut de byggnader som de anser är mest prioriterade för bredbandsstöd, utifrån deras kunskap om regionala förutsättningar och som är av betydelse för lokal och regional utveckling. Utbyggnadsprojekt som inkluderar prioriterade byggnader får en konkurrensfördel när PTS rangordnar och granskar vilka projekt som ska tilldelas bredbandsstöd.
- Syftet med regionala prioriteringar är att styra den stödfinansierade utbyggnaden mot byggnader som anses extra viktiga att nå ur ett regionalt perspektiv.
- Det är möjligt att prioritera 30 procent av de byggnader med hushåll och arbetsställen som ingår i regionens byggnadsförteckning. Även fritidshus ingår i PTS byggnadsförteckning och kan inkluderas i utbyggnadsprojekt. Fritidshus får inte markeras som prioriterade byggnader.
Utlysning år 2025
PTS öppnar för årets ansökningar om bredbandsstöd. Då finns alla underlag som är till hjälp då du ska ansöka. Den 15 maj kommer ni kunna ta del av utlysningsunderlaget för år 2025.
- Byggnadsförteckning år 2025
- Anvisningar 2025
- PTS villkor 2025
- Frågor och svar inne i PTS portal pågår 15 maj - 13 augusti
Du gör själva ansökan i PTS portal.
Innan du skickar in ansökan, dubbelkolla att innehållet är korrekt.
Du får inte ändra något i ansökan efter sista dag för ansökan, dvs. efter den 27 augusti 2025.
Från slutet av augusti kan PTS se ansökningarna och börja handlägga dem.
Beslut om tilldelning av bredbandsstöd 2025 kommer i slutet av november 2025.
Vi följer upp och kontrollerar alla projekt som har tilldelats bredbandsstöd.
Det är olika datum beroende på vilket år aktören har fått bredbandsstöd.
Letar du efter 2024 års statistik
Det finns mycket statistik för 2024 års bredbandsstöd.
Kontakta oss
Frågor och inspel om PTS bredbandsstöd: bredbandsstod@pts.se
Support om hur du ansöker: PTS portal
Hitta data om byggnader som fått bredbandsstöd i Bredbandskartan. Sök efter en specifik adress. Ny data finns där efter beslut om tilldelning i december 2025.
Bredbandskartan.pts.se
Du prenumererar väl på nyhetsbrevet om PTS bredbandsstöd? Scrolla ner till nyhetsbrevet på den här sidan:
Prenumerera på nyheter