Mobiltelefoner har många olika tillgänglighetsfunktioner, som gör det lättare inte bara för personer med funktionsnedsättning, utan för alla, att använda sina enheter. Här ger vi lite tips på bra funktioner.

Dessa tillgänglighetsfunktioner kan vara till stor hjälp för personer med tillfälliga behov eller funktionsnedsättningar. Ett exempel kan vara om någon har brutit armen och bara kan använda en arm, eller sitter med mobilen i starkt solljus och har svårt att se skärmen. I denna guide 

  • går vi igenom några av de viktigaste funktionerna 
  • förklarar varför de är viktiga 
  • berättar hur de kan användas för att ge rätt stöd till olika användare, anhöriga men också hjälpmedelscentraler.

Röststyrning – låt din röst göra jobbet

Vad är röststyrning?

Röststyrning innebär att du kan använda din röst för att styra mobilen istället för att använda pekskärmen. Du kan till exempel säga till telefonen att öppna appar, skicka meddelanden eller ringa samtal. Den här funktionen gör det möjligt för personer som har svårt att använda händerna att använda mobilen utan att behöva röra den.

Varför är röststyrning viktigt?

Röststyrning är en viktig funktion för personer med motoriska funktionsnedsättningar som har svårt att använda pekskärmen. Det är också praktiskt när du har händerna upptagna, till exempel när du kör bil eller bär något tungt.

Exempel på användning av röststyrning

En person med reumatism kan enkelt säga "Ring [Mamma]" istället för att navigera manuellt genom kontaktlistan. Du även använda röststyrning för att skicka ett meddelande utan att behöva röra vid mobilen.

Reglagestyrning – styr mobilen med knappar

Vad är reglagestyrning?

Med reglagestyrning kan du styra telefonen med hjälp av fysiska knappar eller externa enheter istället för pekskärmen. Den här funktionen aktiveras genom att ansluta en extern enhet till mobilen och är ett enkelt sätt att navigera genom telefonens menyer.

Varför är reglagestyrning viktigt?

Den här funktionen är viktig för personer som har svårt att använda pekskärmen på grund av begränsad rörlighet eller en tillfällig skada. Reglagestyrning ger ett alternativt sätt att styra mobilen utan att använda pekskärmen.

Exempel på användning av reglagestyrning

En person med cerebral pares kan exempelvis använda en extern knapp för att navigera i telefonen och välja objekt på skärmen. Funktionen kan också vara till hjälp för någon som har en handskada, exempelvis ett brutet finger.

Enhandsläge – för enklare användning med en hand

Vad är enhandsläge?

Enhandsläge, eller lätt att nå, är en funktion som tillfälligt gör skärmens innehåll mindre, så att du kan nå allt med en hand. Det är särskilt användbart för personer med begränsad rörlighet, för de med mindre händer eller när du bara har en hand fri.

Varför är enhandsläge viktigt?

Den här funktionen gör det möjligt för personer med begränsad rörlighet eller en skada att använda mobilen med bara en hand. Det är också praktiskt när du bär något eller använder mobilen i trånga utrymmen.

Exempel på användning av enhandsläge

En person som har en skada på ena handen kan aktivera enhandsläge för att enklare nå alla funktioner på skärmen. Detta är även en hjälp i situationer där du har begränsad möjlighet att använda båda händerna, exempelvis på tunnelbanan eller i affären.

Tröga tangenter – anpassa tryckhastigheten

Vad är anpassa tryckhastigheten?

Tröga tangenter gör att telefonen väntar lite längre med att registrera ett knapptryck, vilket ger dig mer tid att trycka korrekt och du undviker oavsiktliga tryck. Funktionen hjälper till att ge bättre kontroll och minskar stressen över att trycka för snabbt.

Varför är det viktigt att kunna anpassa tryckhastigheten?

För personer med motoriska svårigheter kan det vara svårt att trycka snabbt och exakt på skärmens knappar. Tröga tangenter gör det möjligt att anpassa hur snabbt telefonen reagerar på dina knapptryckningar, vilket ger bättre kontroll.

Exempel på användning av anpassa tryckhastigheten

En person med svag motorik, exempelvis på grund av Parkinsons sjukdom, kan använda tröga tangenter för att få mer tid att trycka på knapparna utan risk för att trycka oavsiktligt.

Zoomfunktion och Textförstoring – för en tydligare vy

Vad är Zoomfunktion och textförstoring?

Zoomfunktionen och textförstoringen gör det möjligt att förstora text och objekt på skärmen, vilket gör dem lättare att läsa och se. Du kan tillfälligt zooma in på specifika delar av skärmen eller ställa in att all text på mobilen alltid ska vara större

Varför är zoomfunktion och textförstoring viktigt?

Den här funktionen är viktig för personer med nedsatt syn eller äldre personer som har svårt att läsa små texter. Zoomfunktionen gör det också lättare att läsa text i starkt ljus, som utomhus.

Exempel på användning av zoom- eller förstoringsfunktionen

En person med synnedsättning kan använda zoomfunktionen för att förstora text på en webbsida så att det blir lättare att läsa. Funktionen är också användbar när du befinner dig i starkt solljus och behöver förstora texten för att se bättre.

Aktivera uppläsning av text och skärmläsare - låt telefonen läsa åt dig

Vad är aktiv uppläsning av text och skärmläsare?

Uppläsning av text och skärmläsare gör att mobilen kan läsa upp innehållet på skärmen, inklusive menyer, meddelanden och webbsidor. Detta är särskilt användbart för personer med nedsatt syn eller blindhet.

Varför är skärmläsare viktigt?

För personer som har en synnedsättning eller är blinda är denna funktion avgörande för att kunna använda mobilen. Skärmläsaren hjälper dem att navigera genom att läsa upp text och instruktioner.

Exempel på användning av skärmläsare

En person med nedsatt syn kan använda skärmläsaren för att få e-postmeddelanden och annan text uppläst. Funktionen kan också användas för att få hjälp med navigering i appar som kartor.

Färgfilter och Färgkorrigering – för rätt färgseende  Vad är färgfilter och färgkorrigering?

Färgfilter och färgkorrigering justerar skärmens färger så att de blir lättare att urskilja för personer med nedsatt färgseende, exempelvis färgblindhet. Du kan anpassa färgerna för att göra vissa färger mer framträdande eller ändra kontrasten, så att text och objekt blir tydligare.

Varför är färgfilter och färgkorrigering viktigt?

För personer med färgblindhet eller andra synproblem kan det vara svårt att skilja mellan vissa färger. Färgfilter och färgkorrigering gör det enklare att läsa text och se visuella element tydligare.

Exempel på användning av färgfilter och färgkorrigering

n person med röd-grön färgblindhet kan aktivera ett färgfilter som gör att dessa färger blir tydligare. Du kan också använda funktionen för att minska skärmens ljusstyrka i mörka miljöer, till exempel i en biosalong.

Så här aktiverar du och använder tillgänglighetsfunktionerna

  1. Gå till inställningarna i mobiltelefonen, oftast via en kugghjulsikon.
  2. Öppna appen "Inställningar" på din Iphone eller Android-enhet.
  3. Välj "Tillgänglighet" eller "Hjälpmedel” (benämningen kan skilja sig åt mellan olika enheter).
  4. Utforska de tillgängliga funktionerna och aktivera de du behöver.
  5. Testa dig fram. Du kan enkelt slå av och på funktioner för att se vd som fungerar bäst för dig.  

Support gällande tillgänglighets- och hjälpmedelsfunktioner

De flesta mobiltillverkare erbjuder idag support på sina webbplatser. Där kan du ta del av vilka olika tillgänglighetsinställningar alt. hjälpmedelsfunktioner som finns att tillgå. Nedan listar vi några av de vanligaste mobiltillverkarna och deras supportsidor.  

Kom igång med hjälpmedelsfunktioner på iPhone - Apple-support (SE) (Apple)  

Tillgänglighetsfunktioner i Android Hjälp (Google) 

Tillgänglighet – Mobil | Samsung Sverige (Samsung) 

Använda tillgänglighetsfunktioner (Motorola) 

För märken så som exempelvis Doro, Nokia och Xaomi hänvisas användaren till respektive mobiltelefons handbok för inställningar. 

Stöd och vägledning från andra aktörer 

Samhall Portalen - Informationsfilmer hjälpmedel i mobilen 

Samhall har tagit fram korta informationsfilmer om olika hjälpmedlen som finns i de flesta mobiler och surfplattor. Där kan du välja mellan Android (mobil eller surfplatta) och iOS (iPhone eller iPad).  

portalen.samhall.se | Få koll på alla hjälpmedel i din mobil

Digitala jag – Anpassa dina enheter utefter dina förutsättningar  

Digitala jag är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Google Digitalakademin. På plattformen erbjuds kurser och utbildningar i grundläggande digitala färdigheter. Däribland stöd för vilka anpassningar som går att göra på olika enheter för att se, höra och navigera lättare och bättre. 

Digitala hjälpmedel – Digitala jag

 

Sidan uppdaterades: