Den europeiska standarden EN 301549 är ett europeiskt dokument som innehåller tillgänglighetskrav för informations- och kommunikationsteknik (IKT).
Standarden togs ursprungligen fram för användning som krav vid offentlig upphandling inom Europa. Den har sedan utvecklats för att kunna harmoniseras mot webbtillgänglighetsdirektivet. Standarden används nu som stöd för att visa hur kraven enligt lagen om tillgänglighet till digital offentlig service och tillhörande författningar kan uppnås.
Kraven innebär att webbplatser och appar ska vara möjliga att uppfatta, vara hanterbara, begripliga och robusta. Digital offentlig service som överensstämmer med kraven som anges i de harmoniserade delarna av i EN 301 549 uppfyller kraven.
Syfte med standarden
Standarden specificerar de funktionella tillgänglighetskrav som är tillämpliga för IKT-produkter och -tjänster. Utöver detta finns en beskrivning av testprocedurer och utvärderingsmetodik för varje tillgänglighetskrav i en form som lämpar sig för användning i offentlig upphandling inom Europa. Den kan också användas för upphandling inom den privata sektorn.
Du kan ta del av den senaste versionen av standarden på European Telecommunications Standards Institute (ETSI), som är ett oberoende standardiseringsorgan för telekommunikation i Europa. Standarden finns än så länge enbart på engelska. Det beror på att det länge varit känt att den ska utvecklas i relation till Tillgänglighetsdirektivet. Sannolikt kommer översättningsarbetet påbörjas under 2025. Tillgänglighetskrav för IKT-produkter och IKT-tjänster (etsi.org) Standardens innehåll
Standarden innehåller krav på hård- och mjukvara. Den innehåller bland annat:
- En beskrivning av de behov som personer med funktionsnedsättning har med utgångspunkt utifrån den funktionalitet som krävs för att möjliggöra för användare med olika förmågor att lokalisera, identifiera och kunna använda olika tekniska funktioner (kapitel 4)
- Tillgänglighetskrav, organiserade efter funktioner eller produktegenskaper snarare än efter kommersiella produkt- eller tjänstekategorier (kapitel 5 till 13)
- Tekniska krav på inbyggd tillgänglighet (kapitel 5)
- Beskrivning av vilka krav i standarden som förutsätter överenstämmelse med EU-direktivet 2016/2012 (webbtillgänglighetsdirektivet) (bilaga A)
Kapitel 9, 10 och 11 är i hög utsträckning kopplad till WCAG och har på olika sätt anpassats till kraven i webbtillgänglighetsdirektivet med dess undantag. I kapitel 9 återfinns alla riktlinjer i WCAG på AA-nivå.
Hur standarden kan tillämpas
Standarden är relevant för alla aktörer som beställer eller utvecklar någon form av IKT-lösning. Standarden ställer gemensamma europeiska krav på informations- och kommunikationsteknik. Till exempel tillgänglighet till webbplatser, telekomtjänster/-produkter, digitala dokument, appar, användargränssnitt för programvara, operativsystem, mobila enheter och mer. Standarden kan utgöra underlag för kravställning vid inköp/utveckling av IKT, oavsett sektor och regelverk.
Standarden och dess olika versioner
EN 301 549 publicerades första gången 2014 och har sedan dess uppdaterats ett antal gånger. Den senaste versionen EN 301 549 V.3.21 publicerades 2021 för att ge officiellt stöd till webbtillgänglighetsdirektivet. Standarden kommer genomgå ytterligare revideringar med målet att publicera V4.1.1 2025 också till stöd för tillgänglighetsdirektivet och lagen om vissa produkter och tjänsters tillgänglighet.
Harmonisering mot lagen om vissa produkter och tjänsters tillgänglighet
EN 301 549 är harmoniserad mot webbtillgänglighetsdirektivet i de delar som gäller webbplatser och mobilapplikationer. Det innebär att aktörer genom att följa standarden kan påvisa att man följer den lagstiftning (DOS-lagen) som till kommit genom webbtillgänglighetsdirektivet.
Nu pågår ett arbete för att också harmonisera standarden mot lagen om vissa produkter och tjänsters tillgänglighet (tillgänglighetslagen) som träder i kraft 28 juni 2025. Detta för att underlätta i uppfyllanden av kraven i tillgänglighetslagen. Det innebär att både offentliga och privata aktörer kommer kunna ha nytta av standarden som ett led i att efterleva de krav som ställs på tillgänglighet.
Relationen och skillnaderna mellan EN 301 549 och WCAG 2.1
Det finns likheter men också betydande skillnader mellan de två standarderna. De är båda standarder för tillgänglighet inom området IKT och kompletterar delvis varandra för att säkerställa att webbplatser, e-tjänster och mobilappar i EU är tillgängliga och inkluderande för personer med funktionsnedsättning och andra med specifika behov.
EN 301549 är en europeisk standard för tillgänglighet och inkluderade design och innehåller krav på både hård- och mjukvara, till skillnad från WCAG 2.1 som är en global standard för webbinnehåll. EN 301549 täcker därmed ett bredare utbud av IKT-produkter och IKT-tjänster än WCAG 2.1 och innehåller inte enbart krav på webb.
Samtidigt hänvisar EN-standarden till WCAG 2.1 som ett sätt att uppfylla tillgänglighetskraven för innehåll på webb och mobilapplikationer. Något som gör det obligatoriskt att för organisationer i EU att följa WCAG 2.1 när de implementerar EN 301 549.
Ta del av standarden i sin helhet
Du kan ta del av den senaste versionen av standarden på European Telecommunications Standards Institute (ETSI), som är ett oberoende standardiseringsorgan för telekommunikation i Europa. Standarden finns än så länge enbart på engelska. Det beror på att det länge varit känt att den ska utvecklas i relation till Tillgänglighetsdirektivet. Sannolikt kommer översättningsarbetet påbörjas under 2025.
Tillgänglighetskrav för IKT-produkter och IKT-tjänster (etsi.org)