Ansök om nummerresurser ur de olika tekniska nummer- och adressplanerna.

Förutom telefoninummerplanen ansvarar vi för andra nummer- och adressplaner, så kallade tekniska planer. Det handlar till exempel om planen för allmänt tillgängligt datakommunikationsnät X.121 och planen för internationella signalpunktskoder Q.708. Vi tilldelar tillstånd i dessa tekniska planer bland annat baserat på olika standarder och tekniska specifikationer från internationella, europeiska eller nationella standardiseringsorgan.

Ansök om nummerresurser ur tekniska planer via vår e-tjänst

Använd i första hand vår e-tjänst för att ansöka om nummerresurser ur tekniska planer. I e-tjänsten kan du ansöka om, överlåta eller lämna tillbaka nummerresurser ur tekniska planer.

Ansökan om nummerresurser ur tekniska planer (e-tjänst)

E-tjänsten kräver att du identifierar dig med e-legitimation (BankID eller Freja eID).  För att kunna använda e-tjänsten måste ditt företag också vara anmält till oss och ha angett en kontaktperson (med person­nummer). Kontaktpersonen ska kunna identifiera sig i e-tjänsten.

Om du inte vill eller kan använda vår e-tjänst kan du använda någon av våra blanketter för att ansöka om koder ur tekniska planer.

I vår vägledning hittar du mer information som rör de olika tekniska koderna och ansökan. 

Lämna tillbaka eller överlåt nummerresurser

Använd i första hand vår e-tjänst för ansökan om nummerresurser ur tekniska planer för att lämna tillbaka nummertillståndet eller för att ansöka om att överlåta nummertillståndet.

Ansökan nummerresurser ur tekniska planer (e-tjänst)

Om du inte kan eller vill använda e-tjänsten kan du använda vår blankett. 

Sök i nummerplanerna

I vår e-tjänst kan du söka i de olika nummerplanerna. Du kan filtrera på exempelvis tilldelade respektive lediga nummerresurser och se aktuell status. Det finns också möjlighet att exportera resultaten från dina sökningar till exempelvis Excel. 

Sök i nummerplan (e-tjänst)

Detta betyder statusen när du söker i nummerplanerna

Ledig: Nummerresursen är tillgänglig för ansökan.

Belagd: Vi kan inte tilldela nummerresursen på grund av att den antingen är spärrad eller planerad eller öppnad för en specifik tillämpning är beslutad i telefoninummerplanen eller i teknisk plan.

Vilande: Nummerresursen är återlämnad, och ska ligga oanvänd under en period innan vi kan tilldela den igen. Vilandeperioden är normalt ett halvår (1 år för tekniska koder)

Tilldelad: En aktör har fått tillstånd från oss att använda nummerresursen.

Reserverad: Allokerad nummerresurs som vi kan öppna och därmed göra tillgänglig för aktörer att ansöka om. 

Nationella signalpunktskoder (NSPC)

Nationella signalpunktskoder (NSPC) används vid signalering mot det nationella signalnätet för nätsignalsystem ITU-T SS No 7 och tilldelas en signalpunkt i ett svenskt elektroniskt kommunikationsnät för trafik till och från andra nationella signalnät i Sverige. Ett tillstånd för en NSPC utfärdat i Sverige får inte användas i en signalpunkt belägen i ett annat land än Sverige. En NSPC används i signalmeddelanden med nätindikator NI=03 och ska normalt inte användas inom en operatörs signalnät med nätindikator NI=02.

Blankett för ansökan om tillstånd för användning av nationell signalpunktskod (NSPC)

Internationella signalpunktskoder (ISPC)

Internationella signalpunktskoder (ISPC) används vid signalering mot det internationella signalnätet för nätsignalsystem ITU-T SS No 7 och tilldelas en signalpunkt i ett svenskt elektroniskt kommunikationsnät för trafik till och från Sverige. Ett tillstånd för en ISPC utfärdat i Sverige får inte användas i en signalpunkt belägen i ett annat land än Sverige. En signalpunkt kan bara tilldelas en ISPC. En ISPC används i signalmeddelanden med nätindikator NI=00.

Blankett för ansökan om tillstånd för användning av internationell signalpunktskod (ISPC)

Mobila nätkoder (MNC)

Mobila nätkoder (MNC) används främst för att identifiera en mobiloperatörs hemmamobilnät (HPLMN) i Sverige och används för att möjliggöra roaming med andra nationella och internationella mobila elektroniska kommunikationsnät för operatörens mobilanvändare. Mobilanvändare identifieras med ett unikt nummer (IMSI – International Mobile Subscriber Identity) som består av

  • mobil landskod (MCC – 240 för Sverige),
  • mobil nätkod (MNC - tvåsiffrig) och
  • mobilabonnentidentitet (MSIN – tilldelas av tillståndshavaren) och lagras i aktörens egna databaser för abonnentdata.

Blankett för ansökan om tillstånd för användning av mobil nätkod (MNC)

Vi har tagit fram en extern studie om effektiv användning av mobila nätkoder (MNC). Rapporten finns tillgänglig på engelska. 

Efficient administration of Swedish E.212 MNCs and related demands  (pdf, öppnas i nytt fönster)

Mobila nätkoder (MNC) för privata nät

Ta del av vår vägledning för ansökan om tillstånd att använda mobila nätkoder för privata nät. 

Blankett för ansökan om tillstånd för användning av mobil nätkod (MNC) för privata nät

Dirigeringsprefix vid nummerportabilitet

Dirigeringsprefixet används för att dirigering ska kunna ske mot rätt mottagande operatörs allmänna kommunikationsnät vid samtal mot överlämnade telefonnummer. 

Vi tilldelar tillstånd för att använda dirigeringsprefixet för följande två typer av allmänna kommunikationsnät:

  • Fasta nät – kommunikationsnät främst avsedda för fasta
    elektroniska kommunikationstjänster.
  • Mobila nät – kommunikationsnät främst avsedda för mobila elektroniska kommunikationstjänster.

Blankett för ansökan om tillstånd för användning av dirigeringsprefix vid nummerportabilitet

Utgivaridentiteter (IIN)

Utgivaridentiteter (IIN) används för att indikera den som är utgivare av ett telefonkort och ingår som en del av telefonkortsnumret under Sveriges nummerserie 89 (MII – Major Industry Identifier) och 46 (CC – Country Code). Vi kan normalt bara tilldela ett tillstånd för utgivaridentiteter per koncern oberoende av om denna är verksam i flera länder. Dessa regler framgår bland annat av den ISO-standard som ITU-T rekommendation E.118 hänvisar till.

Blankett för ansökan om tillstånd för användning av utgivaridentitet (IIN)

Vid ansökan om en utgivaridentitet ska du även fylla i ITU:s formulär för att utgivaridentiteten ska kunna notifieras till ITU-T. För detta tar ITU ut en handläggningsavgift som ITU direkt fakturerar tillståndshavaren i Sverige. Mer information om detta finns på ITU:s webbplats.

Issuer Identifier Number (ITU:s webbplats)

Datanätsidentifikationskod (DNIC)

Datanätsidentifikationskod (DNIC) används för att peka ut ett allmänt elektroniskt kommunikationsnät (PDN – Public Data network). Vi kan tilldela upp till tio olika nätsiffror per datalandskod vilket innebär att tio allmänt tillgängliga datanät ryms under Sveriges nuvarande datalandskod (DCC) 240. Efter DNIC:en följer nätterminalnumret (NTN – Network Terminal Number) som högst kan bestå av 10 siffror. Nätterminalnumret tilldelas av operatören. Ett internationellt datanätsnummer (DNIC + NTN) får maximalt omfatta 14 siffror.

Blankett för ansökan om tillstånd för användning av nätsiffra i datanätsidentifikationskod (DNIC)

TETRA mobila nätkoder ((T)MNC)

Den fyrsiffriga TETRA mobila nätkoden, under Sveriges TETRA mobila landskod ((T)MCC – 240), används för att identifiera tillståndshavarens elektroniska hemmakommunikationsnät i Sverige. Kapaciteten ska användas i ett slutet kommunikationsnät där tekniken är baserad på TETRA-systemet.

Blankett för ansökan om tillstånd för användning av TETRA mobila koder ((T)MNC)

Closed User Group Interlock Code (CUG IC)

Closed User Group Interlock Code (CUG IC) används i samband med tilläggstjänsten Sluten användargrupp (CUG) för att identifiera en sådan sluten användargrupp inom ett allmänt kommunikationsnät (till exempel ISDN) och för att möjliggöra samtal till och från den slutna användargruppen. En valideringskontroll genomförs för att verifiera att både anropande och anropad part tillhör den slutna användargruppen som identifieras av en CUG IC.

Blankett för ansökan om tillstånd för användning av Closed User Group interlock code

ATM End System Address (AESA)

ITU tilldelar den internationella adressresursen ITU-IND ASEA, enligt ITU-T rekommendation E.191.

Vi hänvisar till ITU:s webbplats där du kan ta del av aktuell disposition av ITU-IND ASEA och få information om hur du ansöker om denna kapacitet.

ITU IND ASEA (ITU:s webbplats)

Information om gjorda tilldelningar hos internationella teleunionen (ITU)

ITU publicerar information om gjorda tilldelningar för viss av nummerresurserna ur de tekniska planerna på sin webbplats och i sin ITU Operational Bulletin.

ITU Operational Bulletin

Du hittar mer information och länkar på ITU:s webbplats för nummerresurser.

Numbering resources (ITU:s webbplats)

Sidan uppdaterades: