Behåll numret vid operatörsbyte

Frågor och svar om att behålla mobiltelefonnumret vid byte av operatör.

arrow Kan jag behålla mitt mobilnummer när jag byter operatör?

Mobil nummerportabilitet innebär att du kan behålla ditt mobilnummer när du byter operatör. Mobil nummerportabilitet gäller för alla användare av mobiltelefoner, både de som har tecknat abonnemang och de som har mobiltelefoner med kontantkort. Ett oregistrerat kontantkort måste dock registreras hos den nuvarande mobiloperatören innan det ett lämnas över. En mobiloperatör är enligt lag endast skyldig att lämna ifrån sig ett mobilnummer. En mobiloperatör är däremot inte skyldig att ta emot ett mobilnummer.

arrow Hur ska jag göra för att byta operatör?

Om du vill byta operatör ska du kontakta den operatör du vill byta till. Denne kontaktar din nuvarande operatör och meddelar att du vill byta.

PTS råder alla att endast ingå skriftliga avtal med en ny operatör, även om muntliga avtal också är giltiga. Vid eventuella problem med en operatör underlättar det om man har ett skriftligt avtal.

Det är också viktigt att kontrollera om du har bindningstid, uppsägningstid eller tilläggstjänster kvar hos din nuvarande operatör.

På Telekområdgivarnas webbplats finns viktig information och goda råd.

arrow Min mobil är operatörslåst. Kan jag ändå byta operatör?

Ja, rätten att ta med dig ditt nummer när du byter operatör gäller ändå. Om din mobiltelefon är operatörslåst är den låst till en särskild operatör. Om du byter operatör får du ett nytt SIM/USIM-kort. Det kan inte användas i den låsta telefonen förrän den låsts upp. När den avtalade låsningstiden är slut kan du kostnadsfritt få din telefon upplåst genom den gamla operatören. Därefter kan du använda din nya operatörs SIM/USIM-kort.

arrow Kan operatören ta betalt av mig som kund när jag byter operatör?

Den operatör som du flyttar från får inte ta ut någon avgift av dig för detta. Däremot kan du behöva lösa ut dig från ett befintligt avtal, om du bundit dig på en viss tid med din nuvarande operatör. Den operatör du flyttar till kan ha avgifter när ett nytt abonnemang öppnas genom att ditt nummer överlämnas till den operatören.

arrow Vart kan jag vända mig för att få information om vad det kostar att ringa med olika mobilteleoperatörer?

Information om mobilpriser kan du få hos mobiloperatörerna.

Tidigare kunde du se vilken mobiloperatör ett visst nummer var knutet till. Informationen gick att utläsa via de fyra första siffrorna: 0708, 0705 och så vidare. Efter att mobil nummerportabilitet infördes har du inte längre den möjligheten. Den du ringer till kan ha bytt mobiloperatör, men behållit numret.

Med PTS e-tjänst Sök operatör kan du kolla vilken operatör ett visst nummer hör till.

arrow Kan jag flytta mitt fasta nummer till mobilen?

Flera mobiloperatörer erbjuder numera möjlighet att flytta ett fast telefonnummer till mobiltelefonen, vilket ger en möjlighet att spara in abonnemangsavgiften. Det innebär att det fasta telefonabonnemanget avslutas, något som inte alltid är tydligt för konsumenter som köper tjänsten.

Det är viktigt att tänka på konsekvenserna om du avslutar det fasta abonnemanget. Det kan bland annat innebära att trygghetslarm eller hemlarm som går via det fasta telenätet upphör att fungera. Tänk också på att kolla att du har bra mobilmottagning hemma. Om du har bredband via ADSL bör du kolla med din bredbandsleverantör om det går att behålla tjänsten trots att det fasta abonnemanget avslutas.

Tänk också på att operatören tar ut en avgift för nyteckning av fast abonnemang om du ändrar dig och vill få tillbaka ditt fasta telefonabonnemang.

På Telekområdgivarnas webbplats kan du läsa mer om mobil hemtelefoni och vad du bör tänka på innan du väljer detta alternativ.