Vad som är rätt nivå av säkerhet för er beror på vilken verksamhet ni bedriver, vilket syfte kommunikationstjänsten fyller i er verksamhet, hur ni använder den, vilka värden ni behöver skydda och vilka hot ni kan förutse att ni behöver skydda er mot.
Målgrupp för vägledningen är du som arbetar med kravställning, inköp, säkerhet, beredskap och kontinuitetsplanering.
Vägledning till säkra elektroniska kommunikationstjänster
Lär dig mer om hur du kan kartlägga och analysera din verksamhets behov av säkerhet samt planera och ställa rätt krav när du köper in tjänster.
Ta del av vanliga säkerhetsbegrepp och lär mer om olika typer av tjänster
I vägledningen beskriver vi inledningsvis ett antal begrepp inom säkerhet. Vi beskriver övergripande hur vanliga typer av elektroniska kommunikationstjänster fungerar och belyser några av de aspekter som påverkar säkerheten. Därefter ger vi övergripande vägledning om hur ni kan tänka när ni ska tillgodose era behov.
Kartlägg er användning, planera och genomför
Eftersom alla organisationer är olika när det gäller behov och förutsättningar, samtidigt som tjänsteutbudet på marknaden utvecklas snabbt, är det viktigt att göra en egen behovsanalys.
Genom att kartlägga användningen av elektroniska kommunikationstjänster i era verksamhetsprocesser och bedöma vilka säkerhetsaspekter som är viktigast för dessa får ni ett underlag för att bedöma era behov av säkerhet och ta fram en plan.
Planen kan förutom att köpa in elektroniska kommunikationstjänster behöva omfatta säkerhetsåtgärder som rör egna it-system, samt er incidenthantering och kontinuitetsplanering.
Vägledningen ger goda råd och tips kring hur ni kan göra kartläggningen och vad ni bör tänka på när ni tar fram er plan.
Undersök marknaden och utforma krav
Genom att undersöka vilka elektroniska kommunikationstjänster och lösningar som finns på marknaden och hur de kan tillgodose era säkerhetsbehov får ni underlag för att utforma er kravställning och köpa tjänster som motsvarar era behov.
I vägledningen beskriver vi övergripande hur ni kan arbeta med kravställning och ger ett antal exempel på hur vanliga säkerhetsbehov kan lösas genom att ställa rätt krav.
Har du önskemål och synpunkter på innehållet?
Vi är måna om att innehållet i vägledningen är rättvisande och ger er som användare ett bra stöd. Vi tar därför tacksamt emot önskemål och synpunkter på innehållet i vägledningen, mejla i så fall till pts@pts.se och ange rapportnumret PTS-ER-2024:23 som referens.