Syftet med ett säkerhetsskyddsavtal är att säkerställa att säkerhetsskyddet ligger på samma nivå hos andra aktörer som hos er egen verksamhet.

Om ni som verksamhetsutövare tänker genomföra en upphandling, ingå ett avtal eller inleda en samverkan eller ett samarbete (förfarande) med en annan aktör ska ni ingå ett säkerhetsskyddsavtal med aktören, om aktören genom förfarandet kan få tillgång till:

  • säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter i säkerhetsskyddsklassen konfidentiell eller högre, eller
  • annan säkerhetskänslig verksamhet av motsvarande betydelse för Sveriges säkerhet.

Skyldigheten att ingå säkerhetsskyddsavtal gäller även i de fall aktören anlitar en underleverantör.

För enskilda verksamhetsutövare innebär begreppet upphandling i detta sammanhang sådana situationer där de ingår avtal om varor, tjänster eller byggentreprenader.

Bestämmelser om säkerhetsskyddsavtal finns i 4 kap. 1–12 §§ i säkerhetsskyddslagen (2018:585), 6 kap. säkerhetsskyddsförordningen (2021:955) och 7 kap. Säkerhetspolisens föreskrifter om säkerhetsskydd; PMFS 2022:1

Som stöd i ert arbete med förfaranden som kräver säkerhetsskyddsavtal har Säkerhetspolisen tagit fram en vägledning och mallar för säkerhetsskyddsavtal. Även Upphandlingsmyndigheten ger information om säkerhetsskyddad upphandling på sin webbplats.

Säkerhetsskyddsavtal vid upphandlingar och samarbeten (Säkerhetspolisen)

Säkerhetsskyddad upphandling (Upphandlingsmyndigheten)

Anmäl om ni tänker ingå säkerhetsskyddsavtal

Om ni tänker ingå ett säkerhetsskyddsavtal ska ni anmäla detta utan dröjsmål till PTS enligt 6 kap. 4 § säkerhetsskyddsförordningen på blankett Anmälan om avsikt att ingå säkerhetsskyddsavtal.

Vi behöver er anmälan för att kunna bedöma eventuella behov av placering i säkerhetsklass och samråd. Dessutom ger det oss underlag för vårt arbete med tillsyn.

Anmälan om avsikt att ingå säkerhetsskyddsavtal

Om uppdraget innebär att ni behöver placera nya befattningar i säkerhetsklass behöver ni också ansöka om placering i säkerhetsklass till PTS.

Personalsäkerhet

Särskild säkerhetsskyddsbedömning och lämplighetsprövning

Om ni som verksamhetsutövare tänker genomföra en upphandling, ingå ett avtal eller inleda en samverkan eller ett samarbete (förfarande) med en annan aktör ska ni göra en särskild säkerhetsskyddsbedömning och en lämplighetsprövning. Detta ska ni göra innan ni inleder förfarandet.

Genom den särskilda säkerhetsskyddsbedömningen ska ni identifiera vilka säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter och vilken säkerhetskänslig verksamhet i övrigt som den andra aktören kan få tillgång till och som kräver säkerhetsskydd. I 2 kap. 13 § Säkerhetspolisens föreskrifter om säkerhetsskydd; PMFS 2022:1 finns bestämmelser om vad en särskild säkerhetsskyddsbedömning ska innehålla.

Med utgångspunkt i den särskilda säkerhetsskyddsbedömningen och övriga omständigheter ska ni pröva om det planerade förfarandet är lämpligt ur säkerhetsskyddssynpunkt.

Om ni bedömer att det planerade förfarandet inte är lämpligt ur säkerhetsskyddssynpunkt får det ni inte genomföra det.

Ett förfarande kan vara olämpligt om det inte är möjligt att genomföra säkerhetsprövning av personalen hos den tänkta motparten, eller att det i verksamheten förekommer säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter som är så känsliga att det inte under några förhållanden är lämpligt att de förvaras utanför verksamhetsutövarens lokaler. Det kan också vara så att den tänkta motparten inte uppfyller de krav på tillförlitlighet som ni måste ställa när det är fråga om säkerhetskänslig verksamhet, exempelvis på grund av dennes ägarförhållanden (prop. 2020/21:194 s. 52 och 62).

Ni kan använda Säkerhetspolisens vägledning i säkerhetsskyddsanalys stöd för att genomföra den särskilda säkerhetsskyddsbedömningen.

Vägledningar säkerhetsskydd (Säkerhetspolisen)

Samråd med PTS inför vissa förfaranden

Om ni kommer fram till att det planerade förfarandet är lämpligt ska ni samråda med oss om förfarandet innebär att den andra aktören kan få tillgång till:

  • säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter i säkerhetsskyddsklassen hemlig eller högre, eller
  • annan säkerhetskänslig verksamhet av motsvarande betydelse för Sveriges säkerhet.

Inled samråd med oss

Om ni har oss som tillsynsmyndighet ska ni inleda samrådet genom att skicka in blanketten Samråd vid säkerhetsskyddsavtal samt det obligatoriska underlag som anges på blanketten.

Anmälan om samråd vid säkerhetsskyddsavtal

När ni skickat in blankett och underlag gör vi en bedömning av om förfarandet är lämpligt ur säkerhetsskyddssynpunkt. Vi ska om det inte är uppenbart obehövligt ge Säkerhetspolisen möjlighet att yttra sig innan vi kan avsluta samrådet. Ni kan i vissa fall behöva komplettera underlaget. Vi avslutar samrådet genom att fatta ett beslut.

Föreläggande och förbud

PTS får förelägga er att vidta åtgärder för att fullgöra era skyldigheter enligt säkerhetsskyddslagstiftningen.

Om ni inte följer ett föreläggande eller om det planerade förfarandet är olämpligt ur säkerhetsskyddsynpunkt, även om ni vidtar ytterligare åtgärder, får vi besluta att förfarandet inte får genomföras (förbud).

Anmäl att ni ingått ett säkerhetsskyddsavtal

När ni har ingått ett säkerhetsskyddsavtal ska ni anmäla detta till den som beslutar om placering i säkerhetsklass och till tillsynsmyndigheten (PTS) på särskild blankett Underlag för säkerhetsskyddsavtal.

Underlag för säkerhetsskyddsavtal (Säkerhetspolisen)

När ni skickar ansökan om registerkontroller som tillhör det aktuella uppdraget till oss måste ansökningarna vara ifyllda med samma säkerhetsskyddsavtalsbenämning som ni tidigare angett på blanketten Underlag för säkerhetsskyddsavtal.

Kontakta oss

Post- och telestyrelsen (PTS)
Box 6101
102 32 Stockholm

Sidan uppdaterades: