Syftet med personalsäkerhet är att förebygga att personer som inte är pålitliga ur säkerhetssynpunkt deltar i säkerhetskänslig verksamhet (säkerhetsprövning) samt att säkerställa att de som deltar i säkerhetskänslig verksamhet har tillräckligt med kunskap om säkerhetsskydd (utbildning).

Personalsäkerhet är en säkerhetsskyddsåtgärd som består av två delar – säkerhetsprövning och utbildning i säkerhetsskydd.

Genomför säkerhetsprövning innan anställning i säkerhetskänslig verksamhet

Som verksamhetsutövare ska ni genomföra en säkerhetsprövning innan anställningen eller deltagandet i den säkerhetskänsliga verksamheten påbörjas. Säkerhetsprövningen innefattar en grundutredning och i vissa fall en registerkontroll och särskild personutredning.

Anställning eller deltagande i säkerhetskänslig verksamhet får inte ske förrän säkerhetsprövningen är slutförd.

Vår roll i säkerhetsprövningen

När det gäller anställning eller annat deltagande hos enskilda verksamhetsutövare inom sektorerna elektronisk kommunikation och posttjänst måste vi på PTS i vår roll som tillsynsmyndighet först besluta om placering av den aktuella befattningen i säkerhetsklass 2 och 3 innan det går att inleda säkerhetsprövningen.

Regeringen beslutar om inplacering i säkerhetsklass 1.

Utbilda i säkerhetsskydd

Som verksamhetsutövare ansvarar ni för att den som deltar i säkerhetskänslig verksamhet får utbildning i säkerhetsskydd. Ni ska följa upp behovet av utbildning under den tid som deltagandet i den säkerhetskänsliga verksamheten pågår.

Säkerhetspolisens information om personalsäkerhet (Säkerhetspolisen)

Sidan uppdaterades: