Radiospektrum är en begränsad resurs som är nödvändig för att företag ska kunna erbjuda trådlösa tjänster. Det kan till exempel handla om mobilt bredband, mobiltelefoni, marksänd radio och tv, landmobil radio och satellittjänster.
En rad andra tjänster som är viktiga för samhället, till exempel radioastronomi, sensornätverk, radar och lokaliseringstjänster behöver använda radiospektrum.
Vår spektrumförvaltning syftar till att olika typer av radioanvändning ska få plats utan att de stör varandra.
Vi arbetar med internationell samordning, strategi, analyser, att tilldela tillstånd och att följa upp användningen.
Spektrumpolicy
Vår vision för spektrumförvaltningen är att samhällsnyttan av radiospektrum i Sverige är maximerad över tid. Målet är att vi genom spektrumförvaltningen ska skapa förutsättningar för en mångfald av radioanvändningar.
Strategier för vårt agerande inom fyra områden
För att uppnå målet och visionen har vi identifierat ett antal strategier för vårt agerande inom fyra områden. Dessa områden är internationell harmonisering och standardisering, spektrumplanering, nyttjanderätter, villkor och tilldelningsformer samt delning och andrahandshandel.
Internationell harmonisering och standardisering
- PTS ska agera neutralt i förhållande till olika aktörers intressen, med samhällsnyttan av frekvensanvändning i Sverige i fokus.
- PTS ska verka för en internationell harmonisering som omfattar så många länder som möjligt och som samtidigt kan maximera Sveriges möjligheter till effektiv frekvensanvändning.
- PTS ska i det internationella harmoniseringsarbetet verka för att möjligheten till delning mellan olika användningar av radiospektrum alltid övervägs.
- PTS ska verka för att bara de villkor som krävs för att möjliggöra en tekniskt effektiv frekvensanvändning ska utgöra de harmoniserade tekniska villkoren.
- PTS ska verka för att tekniska parametrar för radiosändare inte blir onödigt tillåtande och att radiomottagares egenskaper förbättras så att de blir mindre känsliga för störning.
- PTS ska verka för att tvingande harmoniseringsbeslut på EU-nivå (t.ex. direktiv och genomförandebeslut) aktivt ses över med en viss periodicitet.
Spektrumplanering
- PTS ska arbeta med analys av behov och efterfrågan av frekvenser, nyttjandegrad i olika frekvensband, samt omvärldsbevakning av teknik- och samhällsutveckling.
- PTS ska verka för att alla radioanvändningar på lång sikt placeras i eller flyttas till de frekvensområden där högst samhällsekonomisk effektivitet kan uppnås.
- PTS ska underlätta för sökande av tillstånd att välja lämpligt frekvensband ur ett samhällsekonomiskt effektivt perspektiv genom att ge information, vägledning och viss styrning i ansökningsprocessen.
Nyttjanderätter, villkor och tilldelningsformer
- I valet mellan olika nyttjanderätter kan PTS använda sig av samhällsekonomisk analys.
- PTS ska endast ställa villkor som säkerställer en ändamålsenlig och effektiv frekvensanvändning.
- PTS ska låta efterfrågan och betalningsvilja styra tilldelningen av frekvenser, med undantag för vissa kollektiva nyttigheter.
Delning och andrahandshandel
- PTS ska vid tillståndsgivning alltid beakta möjligheten till delning, såväl i närtid som i framtiden.
- Andrahandshandel med tillstånd, genom överlåtelse respektive uthyrning, är ett sätt att uppnå en mer effektiv frekvensanvändning.
Frekvensplanen – visar hur frekvensbanden används
Vi förvaltar den svenska frekvensplanen som visar hur de olika frekvensbanden används. Här får du hela bilden av de olika typerna av användningar och vilka frekvensband de använder.
Sök i den svenska frekvensplanen
Du kan använda vår e-tjänst för att söka i frekvensplanen.
Den svenska frekvensplanen (e-tjänst)
I vår e-tjänst finns också frekvensplanen som dokument.
Analyser inför tilldelning av spektrum
För att kunna bestämma hur frekvensband som är aktuella att tilldela i Sverige ska användas behöver vi ta hänsyn till flera förutsättningar. Det kan handla om internationella beslut och överenskommelser (inom EU eller globalt) som ger oss ramar. Därefter kan vi göra en samhällsekonomisk analys och en bedömning av hur efterfrågan och behov kommer att se ut i framtiden.
Du som marknadsaktör är viktig när vi undersöker behov och efterfrågan.
När vi tar fram en inriktning för hur PTS ska tilldela ett frekvensband analyserar vi bland annat:
- hur stor frekvensmängd som vi ska tilldela i olika band.
- lämplig tidpunkt för när vi kan tilldela tillstånd.
- tillståndsform (det vill säga blocktillstånd, enskilda sändartillstånd eller undantag från tillståndsplikt).
- tilldelningsmetod (tilldelning genom urvalsförfarande eller först-till-kvarn-tilldelning).
Tekniskt forum om framtida behov av spektrumanvändning
Forumet är en plattform där olika aktörer har möjlighet att framföra sina framtida behov av radiospektrum. På så sätt kan vi mer systematiskt identifiera dessa behov och använda oss av informationen i vårt interna arbete. Vi arbetar tematiskt med att samla in behov.
Aktuellt tema och mer information finns på vår webbplats.
Tekniskt forum om framtida behov av spektrumanvändning
Inriktningsplanen – visar hur vi planerar att tilldela spektrum
I vår inriktningsplan kan du se hur vi planerar att tilldela spektrum de närmaste åren. Observera att planen visar vår inriktning och ger en översikt. Den är ingen fullständig förteckning över användningen av spektrum.
Vi uppdaterar inriktningsplanen årligen och när det behövs.
Tilldelning av radiotillstånd
Vi tilldelar varje år tusentals tillstånd att använda radiosändare för olika typer av användning. Vi tilldelar de allra flesta tillstånd enligt principen "först till kvarn" förutsatt att det inte är brist på spektrum för den aktuella användningen. Detta handlar oftast om enskilda radiotillstånd. Ta del av mer information om sådana tillstånd på webbplatsen.
När flera aktörer vill ha tillstånd att använda radiosändare i samma frekvensområde utfärdar vi tillstånd med hjälp av en urvalsmetod. För de större tilldelningarna använder vi oss av auktioner som metod. Auktioner innebär att den som är beredd att betala mest får tillstånd. Läs mer om våra tilldelningsprojekt (auktioner).
Viss radioanvändning behöver du inte ha tillstånd för. Vi har beslutat om undantag från tillståndsplikten för användning i vissa frekvensutrymmen.
Radiotillsyn och uppföljning
Vi bedriver tillsyn över radioanvändningen och kan agera om det förekommer störningar. Vi följer också upp att tillståndshavare följer villkoren för sina tillstånd.
Internationella överenskommelser lägger grunden
Det behövs ett internationellt regelverk för att radiospektrum ska kunna användas effektivt. Med gemensamma överenskommelser (så kallad harmonisering) om hur olika frekvensband ska användas skapar vi förutsättningar för branschen att utveckla radiosystem som kan användas regionalt eller globalt. Det gäller till exempel system för mobilt bredband, mobiltelefoni och satellitkommunikation.
Världsradiokonferensen (WRC) – för uppdatering av radioreglementet
Radioreglementet är det regelverk som lägger grunden för den internationella frekvensanvändningen. Internationella Teleunionen (ITU) håller med tre till fyra års mellanrum världsradiokonferenser (WRC). Där beslutar de länder som deltar om uppdateringar av radioreglementet.
Vi på PTS ansvarar för det svenska engagemanget i dessa konferenser och håller ihop arbetet med förberedelser inför konferenserna.
Om du vill ha inbjudningar till förberedelsemöten och andra evenemang inom radioområdet kan du prenumerera på evenemang inom radioområdet.
Koordinering mellan länder för att undvika störningar
Radiosignaler begränsar sig inte till landsgränser, och därför måste grannländer komma överens för att undvika störningar. Det kallas att man koordinerar spektrumanvändningen och tecknar avtal om vad som ska gälla.
Vi har tecknat en lång rad koordineringsavtal med länder i vårt närområde för olika frekvensband.
Möten och evenemang på radioområdet
Vi ordnar regelbundet nationella förmöten inom ramen för vårt internationella arbete med spektrumförvaltning. Om du vill få inbjudningar till dessa möten bör du starta en prenumeration på våra evenemang inom radio.