Du som jobbar i en post- eller paketverksamhet kan i vissa fall på eget initiativ bryta tystnadsplikten. Det gäller om du kommer i kontakt med misstänkt olagligt innehåll.

Tystnadsplikt i normalfallet

Du som jobbar hos en postoperatör eller ett kurir- eller befordringsföretag har tystnadsplikt för de brev och paket du kommer i kontakt med. Tystnadsplikten gäller alla som arbetar på företaget, alltså oavsett om du är fast anställd eller inhyrd.

Det kan hända om du bryter mot tystnadsplikten

Det är ett brott att lämna ut uppgifter som omfattas av tystnadsplikt. Om du, i strid med lagen, lämnar ut uppgifter som omfattas av tystnadsplikt kan du alltså bli dömd för detta i domstol.

Tystnadsplikten ska brytas vid begäran

Ett post- eller paketföretag är skyldigt att lämna ut uppgifter till en brottsbekämpande myndighet om den brottsbekämpande myndigheten begär det.

Några exempel på brottsbekämpande myndigheter är Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Tullverket men även Kustbevakningen, Skatteverket och Försvarsmakten.

Du kan bryta tystnadsplikten på eget initiativ

I vissa situationer kan du som arbetar på ett post- eller paketföretag på eget initiativ lämna uppgifter till en brottsbekämpande myndighet.

Det kan du göra om du kommer i kontakt med ett brev eller paket med misstänkt olagligt innehåll. För att det ska vara tillåtet för dig att bryta tystnadsplikten krävs att det för brottet i fråga kan innebära fängelsestraff.

Tänk på att du har en möjlighet att lämna uppgifter till en brottsbekämpande myndighet men du har inte någon skyldighet att göra detta. Det är alltså inte olagligt att inte bryta tystnadsplikten på eget initiativ.

Du ska få utbildning av postoperatören

Post- och paketföretag ska se till att du får information och utbildning om i vilka situationer som du kan bryta tystnadsplikten och lämna uppgifter till någon av de brottsbekämpande myndigheterna.

Företagen ska också se till att det finns rutiner i verksamheten som gäller exempelvis hur du som medarbetare bör agera om du kommer i kontakt med brev eller paket med misstänkt olagligt innehåll.

Vi granskar att företagen följer reglerna

Vi på PTS granskar att post- och paketföretagen följer reglerna om tystnadsplikt. Om ett företag inte följer reglerna kan vi, genom ett så kallat föreläggande, besluta att företaget ska vidta vissa åtgärder för att uppfylla kraven.

Vi kan också förena ett sådant krav med vite. Det innebär att ett företag som inte genomför åtgärderna kan behöva betala vitet.

Sidan uppdaterades: