De operatörer som har tillstånd att dela ut din post ska säkerställa att posttjänsterna utförs i enlighet med reglerna. Vi på PTS har tillsyn över postoperatörerna.

Det finns olika postoperatörer

I dag finns det cirka 25 postoperatörer som har tillstånd att dela ut post i Sverige. Om du har klagomål på postgången ska du i första hand vända dig till den postoperatör som har delat ut posten.

Den största postoperatören i Sverige är Postnord. PTS har utsett Postnord att tillhandhålla den samhällsomfattande posttjänsten. Det innebär att Postnord ska säkerställa en posttjänst i hela Sverige som fungerar för alla oavsett var du bor.

I den samhällsomfattande posttjänsten ingår adresserade försändelser som väger upp till 20 kg (det vill säga både brev och paket). Postnords prissättning ska också vara kostnadsorienterad, öppen för insyn och icke-diskriminerande.

PTS utövar tillsyn över postlagstiftningen

På PTS är vår roll att bevaka postmarknaden och utöva tillsyn. Vi bedriver tillsyn över att postoperatörerna efterlever det postala regelverket. Vi kan också vidta åtgärder om en postoperatör inte följer reglerna.

Om vi får signaler på att det förekommer systematiska brister på postmarknaden kan vi på eget initiativ inleda tillsyn. PTS samlar löpande in klagomålsstatistik från postoperatörerna och tar emot klagomål från allmänheten och andra aktörer.

Vi kan inte göra en juridisk bedömning eller utöva tillsyn över frågor som inte regleras i postlagstiftningen. Därför kan vi till exempel inte hjälpa samfällighetsföreningar med exempelvis frågor om gemensamhetsanläggningar. I dessa frågor hänvisar vi istället till Lantmäteriet.

Ditt ansvar som mottagare av post

  • Postnord ska ha information med specifikationer för vad som är en korrekt utformad och placerad postanordning. Det kan till exempel vara en postlåda, ett brevinkast i dörren, postfack i fastighetsbox eller lådsamling.
  • Ska du sätta upp en ny postlåda kan du kontrollera med Postnord var du bör placera din postlåda. 
  • Äger du din fastighet ansvarar du för att ha en lämpligt placerad och utformad postanordning.
  • Om du bor i ett flerfamiljshus är det din fastighetsägare eller din bostadsrättsförenings styrelse som har ansvar för att det finns en lämplig placering och att utformningen av postanordningen uppfyller Postnords specifikationer.

Postnord kan i vissa fall behöva överlämna postförsändelser till ett expeditionsställe för utlämning. Det kan till exempel ske om postförsändelsen ska kvitteras eller om det finns ett varaktigt hinder för utdelning som Postnord inte råder över och överenskommelse om annan utdelning inte har nåtts. 

Läs mer i PTS föreskrifter och allmänna råd om postutdelning. 

Råd till fastighetsägare om fastighetsboxar

Postnord, Citymail och Fria Postoperatörers förbund driver gemensamt Forum för Fastighetsboxar. Genom forumet kan du som fastighetsägare få information om fastighetsboxar och råd och stöd om hur du praktiskt ska gå till väga för att installera fastighetsboxar. Du kan också få svar på frågor om standarder, säkerhetslösningar och lämpliga leverantörer.

Utanför tätort - så här fungerar postgången

Utanför tätort är det vanligt att samla flera postlådor i en lådsamling. För postmottagare utanför tätort med adressplats mindre än 200 meter från huvudvägen ska utdelning ske i postanordning längs med huvudvägen.

Det är Postnord som planerar och bestämmer brevbärarens utdelningsrunda.

Enligt postlagen ska det finnas expeditions- och inlämningsställen så tätt att användarnas behov beaktas. Postnord har i uppgift att uppfylla kraven och PTS följer utvecklingen och har dialog med Postnord i dessa frågor.

Kompletterande postservice – om du har långt till en plats där du kan hämta och skicka paket

Om du har långt till ett expeditions- och inlämningsställe kan du begära att Postnord erbjuder dig kompletterande postservice. Postservicen innebär att utdelning sker i din postanordning i samband med den ordinarie postutdelningen. Kompletterande postservice ska innefatta insamling och utlämning av rekommenderade försändelser och paket samt utlämning av förbetalt porto.

Mottagaren ska även kunna beställa den kompletterande postservicen vid följande tillfällen: 

  • Där avståndet mellan adressplatsen och brevbärarens färdväg är högst 200 meter ska den kompletterande tjänsten erbjudas vid två tillfällen per vecka.
  • Där avståndet är mellan 200 och 1000 meter ska tjänsten erbjudas vid ett tillfälle per vecka.

Är du äldre eller har en funktionsnedsättning –kan du ha rätt till utsträckt service

Är du över 80 år eller har en varaktig funktionsnedsättning har du möjlighet att ansöka om ”särskild posttjänst”.

Tjänsten innebär att all post delas ut i direkt anslutning till bostaden t.ex. vid tomtgräns. Det gäller oavsett vilken postoperatör som delar ut posten och oavsett om var du bor.

Alla i hushållet måste uppfylla kraven på att vara över 80 år eller ha en varaktig funktionsnedsättning som gör det svårt att hämta posten vid ordinarie postanordning.

Bor du utanför tätort och uppfyller kraven för särskild posttjänst, kan lantbrevbäraren i vissa fall ta med paket eller hämta dina postförsändelser.

Du ansöker om tjänsterna hos närmaste brevbärarkontor eller din lantbrevbärare. Postnords kundservice kan hjälpa dig med kontaktuppgifter via telefon 0771-33 33 10 eller kundservice.privat.se@postnord.com.

Mer information om tjänsten utanför tätort finns på Postnords webbplats.

Posttjänst utanför tätort

Skicka och hämta paket

Ett paket är en postförsändelse som väger mer än 2 kg. Om du måste kvittera postförsändelsen eller om postförsändelsen på grund av storlek eller annan omständighet inte kan lämnas i din postanordning kan du behöva att hämta postförsändelsen på ett expeditionsställe. Det är vanligtvis ditt postnummer som avgör hos vilket postombud som du ska hämta dina paket.

På Postnords webbplats hittar du mer information om hur det går till att hämta och skicka paket.

Hämta brev och paket | Privat | PostNord

Paket som skickas från utlandet – det här gäller

För frågor om paket som skickas från utlandet kan vända dig till Postnord och/eller Tullverket.

På Postnords webbplats finns svar på många frågor om brev och paket som skickas till eller från Sverige. Där finns bland annat information om hur du räknar ut tull, moms och andra avgifter.

Läs mer på Tullverkets webbplats och informationen som finns om en Ny värdegräns för att ta emot gåva tull- och momsfritt - Tullverket.

Postnord kan ta ut administrativa avgifter för sitt arbetar med importmoms och tullbehandling. Det finns inte några bestämmelser i postlagen som relegerar den här typen av avgifter och frågan ligger utanför PTS uppdrag.

En vara som skickas från ett land utanför EU får enligt tullbestämmelserna inte föras in i Sverige eller EU utan att först tullbehandlas. Avsändaren ska ha fyllt i alla digitala handlingar om paketet i avsändarlandet. Postnord har till uppgift att kontrollera och sköta tullbehandlingen innan försändelsen lämnas ut till dig. 

Reklam, samhällsinformation och gruppförsändelser

Postoperatörerna är skyldiga att dela ut adresserade försändelser. Det går därför inte att tacka nej till exempelvis adresserad reklam eller samhällsinformation.

Oadresserad samhällsinformation, reklam, gratistidningar eller bostadsbilagor räknas inte som post och hör därför inte till PTS ansvarsområde.

Adressändring och eftersändning

När du flyttar är det en del saker du behöver göra för att din post ska komma rätt.

  1. Gör en anmälan om ändrad folkbokföringsadress till Skatteverket.
  2. Gör gärna en adressändring till Svensk Adressändring. Då kommer många (men inte alla) företag och myndigheter att få information om att du har flyttat.
  3. Om du lägger till tjänsten eftersändning så kommer dina brev fram till din nya adress, även om det står din gamla adress på brevet. Det här gäller bara under den period som eftersändningen gäller.
  4. Informera alltid om din nya adress till de företag och myndigheter du har kontakt med. Den vanligaste orsaken till att brev inte kommer fram är att man under eftersändningstiden glömt att informera avsändaren om att man har bytt adress. Har du inte informerat avsändaren kommer postoperatören inte veta till vilken adress de ska skicka dina brev, när eftersändningen är avslutas. Breven kommer då att skickas tillbaka till avsändaren. Om det inte finns någon avsändare kommer breven att skickas till PTS enhet för saknade brev.

Skicka blindskrift portofritt

Tjänsten innebär att bibliotek, vissa organisationer samt blinda, synskadade och personer med läshandikapp med flera får skicka blindskrift portofritt.

Portofri befordran av blindskriftsförsändelser

Sidan uppdaterades: