Tjänsten Portofri befordran av blindskriftsförsändelser finns för att personer med funktionsnedsättning ska kunna ta del av litteratur, tidningar och brev på mer likvärdiga villkor som andra i samhället. I tjänsten ingår även att kunna skicka blindskrift mellan privatpersoner som har behov av det.

Målgrupp

Huvudmålgruppen för tjänsten är privatpersoner som inte kan läsa svartskrift.

Med bibliotek avses samtliga bibliotek i Sverige samt Myndigheten för tillgängliga medier (MTM).

Med godkänd organisation avses organisation i Sverige som producerar blindskrift.

Ansökan om att bli godkänd organisation sker genom kontakt med PostNord Sverige AB:s (PostNords) kundservice på telefon: 0771-33 33 10 eller genom att skicka e-post till: intern.premium@postnord.com.

PTS fattar det slutliga beslutet om organisationen kan godkännas.

Om tjänsten

Syftet med tjänsten är att möjliggöra för huvudmålgruppen att kunna ta del av litteratur, tidningar och brev på likvärdiga villkor som andra i samhället. Därför står staten, genom Post- och telestyrelsen (PTS), för kostnaden för befordran av blindskriftsförsändelser på upp till 7 kg.

Dessutom ingår möjligheten för privatpersoner att kostnadsfritt skicka blindskrift på upp till 50 gram till och mellan personer som inte kan läsa svartskrift.

Vad räknas som blindskrift?

Text i punktskrift, till exempel böcker, tidningar och personliga brev. Tryckt text tillsammans med punktskrift får endast förekomma i en begränsad omfattning i materialet – exempelvis på en inbetalningsavi. Text som är tryckt med extra stora bokstäver räknas inte som blindskrift.

Ljudupptagningar, såsom talböcker och taltidningar. Talböcker är inläsningar av utgivna böcker, kopierade till cd-skiva eller kassettband. Man får som privatperson inte kopiera talböcker.

Inspelade personliga brev räknas även som blindskriftsförsändelser. Musikinspelningar och ljudböcker ingår inte.

Hjälpmedel för framställning av punktskrift, exempelvis punktskriftsmaskiner eller Reglett kan också skickas med tjänsten.

Hur får jag tillgång till tjänsten?

Privatpersoner behöver inget godkännande för att skicka och ta emot blindskriftsförsändelser.

Bibliotek behöver inget godkännande för att skicka och ta emot blindskriftsförsändelser. Bibliotek som önskar använda tjänsten behöver först registrera sig hos PostNords kundservice. Se kontaktuppgifter nedan.

Organisationer behöver ett godkännande för att få skicka blindskriftsförsändelser. Organisationen ska skriftligen ansöka om godkännande hos PostNord. Se kontaktuppgifter till kundservice nedan.

Hur använder jag tjänsten?

Privatpersoner

  • För att skicka försändelser med blindskrift inom Sverige ska de vara märkta med ”Blindskrift”.
  • För att skicka blindskrift till annat land ska de vara märkta med "Cécogrammes".

Försändelserna läggs i någon av PostNords brevlådor.

Bibliotek

  • För att skicka blindskrift finns instruktioner på PostNords webbplats.

Organisationer

  • För att skicka blindskrift finns instruktioner på PostNords webbplats.

Leverantör

Tjänsten Portofri befordran av blindskriftsförsändelser utförs av PostNord Sverige AB.

Kontakt vid frågor

PostNords kundservice besvarar frågor samt tar emot synpunkter avseende tjänsten via e-post: intern.premium@postnord.com .
Ange ”Blindskrift” i ämnesraden för e-postmeddelandet.

Det går även bra att ringa till PostNords kundservice, vardagar mellan klockan 08.00 och 17.00 på telefon: 0771-33 33 10.

Mer information om tjänsten finns på PostNords webbplats.

Blindskrift (PostNords webbplats)

För mer information om PTS arbete med inkluderande kommunikationstjänster, vänligen kontakta växeln på 08-678 55 00 eller skicka e-post till info@pts.se .

Sidan uppdaterades: