PTS uppdrag är lika tydligt som viktigt för Joakim Aspengren, senior projektledare på avdelningen Säker Kommunikation på PTS: Att göra Sverige bättre – varje dag.

Han möter upp i PTS reception med raska steg, varmt handslag och stort leende. Att möta Joakim Aspengren innebär många skratt, haglande göteborgsskämt och rappa repliker. Att han är socialt kompetent råder det knappast några tvivel om och för en ”people person” som Joakim är det just kollegorna som är drivkraften.

– Interaktionen med människor ger mig kickar: Möten, samtal och diskussioner med kollegor, operatörer och kunder. Teamwork är avgörande – och allt runtomkring, att vi bryr oss om varandra.

Att vara chef och ha personalansvar är han däremot inte intresserad av i dagsläget.

– Jag skulle bli alldeles för emotionellt engagerad, säger han och ler.

Efter snart 14 år på PTS stormtrivs han fortfarande. Kollegorna och den ständiga tekniska utvecklingen är två av skälen.

– Men bäst är att här kan man jobba men ändå ha balans i livet, säger Joakim.

Sedan snart 14 år är Joakim senior projektledare och rådgivare på PTS avdelning Säker Kommunikation.

– När jag började var vi bara 20 personer – i dag har vi växt till över 70 personer och är den största avdelningen på hela PTS. Ett kvitto på att våra frågor blivit allt viktigare i samhället.

”Det är vi som garanterar Sveriges uthållighet och robusthet när det gäller digital kommunikation.”

Ett arbete med stort ansvar

Myndigheten fortsätter att växa i takt med teknikens utveckling och samhällets nya utmaningar, vilket också innebär att verksamheten är i ständig förändring. Som senior projektledare och rådgivare för PTS finansiella investeringar i infrastruktur måste han ha koll på såväl det juridiska, som det politiska och finansiella läget. Kort sammanfattat jobbar han med robusthetsmedel, ett begrepp som inte är helt solklart för gemene man.

– Om något oförutsett inträffar, en kris av något slag, så måste kommunikationen ändå fortsätta fungera. Det behövs bland annat reservkraftverk och bränsletankar som vi finansierar, som i sin tur garanterar Sveriges uthållighet och robusthet när det gäller digital kommunikation, förklarar Joakim.

I grund och botten handlar mitt jobb om att i första hand förstärka kärnnätet i Sverige; det vill säga arbeta med de svenska anläggningar och bergrum där de centrala kommunikationsutrustningarna står. För om de slutar fungerar slutar i princip all kommunikation att fungera.

– Vi ska bidra med utveckling och förvaltning av dessa anläggningar som kan ses som hela städer under mark. Det är mycket sekretess kring vad vi gör och det är verkligen ett spännande uppdrag! Och när vi som sektorsmyndighet jobbar med en bransch som är helt privatiserad får vi privat och offentlig samverkan, det gör det kul och det gör mig stolt över PTS.

”Vår direkta påverkan på samhället är en anledning till att jobbet känns meningsfullt här. Det vi gör ska det hålla 10 år eller livet ut...”

Ett varierande och utvecklande jobb

Uppgifterna är många och varierande: Allt från projektledning och rådgivning till digitalisering, bergrumfrågor, totalförsvarsplanering och krisberedskap. Han har gått en rad utbildningar i samhällets krisberedskap och totalförsvar på Försvarshögskolan och håller ofta externa föreläsningar. Ingen dag är den andra lik, och variationen är både rolig och utmanande.

– Vår direkta påverkan på samhället är en anledning till att jobbet känns meningsfullt här. Det vi bidrar med ska hålla 10 år eller livet ut. Det finns ett värde i långsiktighet för mig, säger han.

Det råder inga tvivel om att han är stolt över PTS arbete. Och tråkigt eller monotont blir det aldrig.

– Som it-ingenjör har jag förstås ett teknikintresse, och tekniken rör på sig hela tiden. Sektorn elektronisk kommunikation ändrar sig nästan varje dag, det är nya lagstiftningar och regleringar. På PTS har vi säkerhetsfrågor i fokus – och säkerheten är den stora utmaningen framåt.

”Det bästa med PTS är att de ser varje medarbetare och är fantastiska på fadderskap och ta hand om nyanställda.”

Fördelar med att jobba på PTS

Efter åren inom den privata sektorn var det en positiv förändring att landa i den offentliga. Att jobba för en statlig myndighet innebär bättre balans i livet, om du frågar Joakim. Han beskriver en arbetsplats präglad av öppenhet, med härliga kollegor och en förtroendeingivande ledning som verkligen ser varje medarbetare.

– Det bästa med PTS är att myndigheten ser varje medarbetare och är fantastisk på fadderskap och ta hand om nyanställda.

På plussidan nämns också lång semester, friskvårdsbidraget och alla personalföreningar som bidrar till gemenskapen.

– Du kan gå med i olika friskvårdsaktiviteter och hänga med på en skidresa med kollegorna. PTS har en friskvårdsförening med ett 20-tal aktiviteter som alla är välkomna till. Jag spelar golf och innebandy med kollegorna och är med i kulturföreningen Himlahunden. Varje månad går vi på kulturevenemang och i höst bär det av till Wien. Att umgås kring annat än jobbet ger sammanhållning. Aktiviteter blir ett kitt som håller personalen samman.

– Man lär känna varandra mer privat och det är oljan i maskineriet även när man umgås i jobbsammanhang.

Sidan uppdaterades: