Dokumentsammanfattning
Återrapportering av PTS tillsyn av kontanttjänster
Sammanfattning
Bakgrund och syfte
Post- och telestyrelsen (PTS) utför sedan 2021 regelbunden tillsyn av vissa kreditinstituts skyldighet att tillhandahålla platser för kontantuttag och dagskasseinsättning i betryggande utsträckning i hela landet. Detta uttrycks som att högst en procentuell andel av befolkningen får ha längre än 25 kilometer till en plats för kontantuttag (0,3%) och dagskasseinsättning (1,22%). Vartannat år ska PTS lämna över en rapport till regeringen som beskriver vad som framkommit i tillsynen och utvecklingen på marknaden. Denna rapport är den andra av dessa rapporter.
Bedömning
PTS bedömer att marknadens aktörer har tillhandahållit platser i sådan utsträckning som krävs enligt regelverket, men att regelverket samtidigt inte har lett till samtliga de effekter som lagstiftaren eftersträvade när det infördes. PTS bedömer att regelverket i dess nuvarande form inte är helt ändamålsenligt för att tillgodose samtliga behov som finns av kontanttjänster i samhället.
Skäl till bedömning
Avsikterna bakom införandet av regelverket kan sammanfattas i fyra övergripande punkter. Det är utfallet jämfört med dessa avsikter som ligger till grund för PTS bedömning att regelverket inte lett till samtliga de effekter som lagstiftarna eftersträvade.
Det direkta målet med lagstiftningen var att upprätthålla kontantinfrastrukturen vid 2017 års nivå. Detta definierades som att en viss andel av befolkningen fick ha som längst 25 kilometer till respektive kontanttjänst. Även om antalet platser över tid har blivit färre har marknaden tillhandahållit platser för kontanttjänster som lever upp till regelverkets satta miniminivåer med marginal.
Lagstiftaren avsåg att regelverket genom detta skulle upprätthålla en nivå som möjliggjorde en kontrollerad utveckling på tillgången till kontanttjänster. Mellan 2020 och 2025 har antalet platser för kontantuttag minskat med 20% och platser för dagskasseinsättningar med 12%. Vidare visar PTS analys att regelverket medger att en stor mängd platser i framtiden skulle kunna avvecklas utan att utbudet av platser för kontanttjänster skulle understiga miniminivån.
Lagstiftaren avsåg också att regelverket skulle bidra till att trygga samhällets behov av kontanttjänster. Samtidigt tillhandahålls det på majoriteten av platserna för dagskasseinsättning en typ av tjänst (insättningsautomat) som till sin utformning inte motsvarar behoven hos många företag och föreningar. Regelverket tillåter även stora regionala variationer vilket resulterat i att lejonparten av befolkningen med längre än 25 kilometer till platser för kontanttjänster finns i norra Sverige.
Slutligen avsåg även lagstiftaren att regelverket skulle leda till goda förutsättningar för att använda kontanter, särskilt för grupper i digitalt utanförskap. Förutom att antalet platser för såväl kontantuttag som dagskasseinsättning har minskat mellan 2020 och 2025 har även tjänsteutbudet skiftat från manuell till övervägande del automatisk service. Sådana kräver viss digital förmåga och stänger därför ute vissa grupper i samhället. Även om möjligheten att betala räkningar med kontanter inte är en reglerad tjänst så är den viktig för vissa grupper. 2025 finns endast 34 platser i Sverige där denna tjänst erbjuds utan krav på bankkonto.
Med hänsyn till pågående lagstiftningsarbete på området där PTS redan yttrat sig väljer myndigheten att inte lämna förslag till ändringar i regelverket i denna rapport.