Nyheten publicerades 2024-12-06 Internet och telefoni, Digital inkludering, Säkerhet och integritet, Pressmeddelanden, Om PTS

Från timmar till 110 dagar – pilotprojekt gör mobilnätet fossilfritt och krissäkert

Basstation

Post- och telestyrelsen (PTS) och Telia undersöker i ett projekt hur fossilfria energikällor kan användas för att öka reservkraftens kapacitet och stärka mobilnätets krisberedskap. Genom att kombinera vätgas, bränsleceller, solceller och batterier har en basstation i Roslagen gått från att klara några få timmars drift vid strömavbrott till att hålla i upp till 110 dagar – utan utsläpp av växthusgaser.

Mobilnätet är idag starkt beroende av det ordinarie elnätet, med begränsade alternativ för reservkraft i form av batterier och dieselaggregat. PTS har i samverkan med Telia genomfört detta pilotprojekt för att möta samhällets ökade krav på tillgänglighet och beredskap vid längre elavbrott – samtidigt som klimatpåverkan minimeras.

"För att säkra Sveriges digitala infrastruktur krävs nya lösningar som också tar hänsyn till miljön. Genom PTS finansiering har vi kunnat gå från några timmars reservkraft till flera månaders drift vid ett eventuellt strömavbrott, utan att använda fossila bränslen", säger Anders Ekblad, ingenjör på PTS.

Pilotprojektet startade 2022 och är det första i sitt slag i Sverige där lokalt producerad vätgas kombineras med förnybara energikällor. Den testade lösningen gör det möjligt att både producera och lagra vätgas direkt på plats vid basstationen, vilket skapar ett självförsörjande och fossilfritt system.

"Vi är alla beroende av stabil strömförsörjning för att säkerställa en redundant och pålitlig uppkoppling. Därför är det viktigt att vi tillsammans utforskar om reservkraft som förmåga kan förstärkas. Projektet ger oss avgörande insikter för att fortsatt utveckla robusta och hållbara lösningar som möter dagens utmaningar och framtidssäkrar vår nätinfrastruktur, säger Staffan Åkesson, teknisk chef på Telia.

Om projektet

Projektet är finansierat av PTS, som inom sitt samhällsuppdrag arbetar för att stärka robustheten i Sveriges kommunikationsnät. Förutom att bidra ekonomiskt deltar PTS också i styrgruppen.

Telia ansvarar för projektledning, byggnation, drift och användning av anläggningen. Till projektet är en referensgrupp knuten. Den består av samtliga mobiloperatörer och relevanta säkerhetsmyndigheter. Detta ger hela branschen insyn och möjlighet att ta del av lärdomarna från piloten.

Pilotprojektet består av en mobilbasstation i Roslagen och kombinerar fossilfri vätgas, solceller och batterier för att skapa ett självförsörjande energisystem. Målet är att klara upp till 110 dagar utan elnätet, vilket stärker beredskapen vid omfattande strömavbrott. Testperioden pågår under minst ett år och beräknas avslutas i december 2025. Projektet genomförs i samarbete med Euromekanik, Powercell, Polarium och Soltech.

Robust kommunikation

För mer information kontakta:

Petter Öhrn
Pressansvarig, PTS
08-678 55 55