Beroendet av internet ökar i hela världen. Då är det viktigt att de viktiga resurserna, för att internet ska fungera, räcker till. Det handlar bland annat om internets domännamnssystem och ip-adresser.

På PTS arbetar vi för ett globalt, öppet, säkert och tillgängligt internet. För att internet ska kunna nås är det viktigt att man förvaltar de kritiska namn- och adressresurserna sker på ett bra sätt. 

Det här innebär internets styrning

Internets styrning är det svenska begrepp vi använder. Ibland används även det engelska begreppet Internet Governance.

Internets styrning innebär att olika aktörer (till exempel privat sektor, regeringar, myndigheter och föreningar) utifrån sina respektive roller, på liknande villkor, är delaktiga i att utveckla gemensamma principer, normer, regler och beslutsförfarande för att forma utvecklingen och användningen av internet. 

Det handlar alltså inte om ett uppifrån-och-ner-perspektiv, där regeringar och myndigheter dikterar villkoren, utan mer om ett gemensamt arbete.

Organisationer som arbetar med internets styrning

Det finns flera organisationer som arbetar med styrningen av internet.

ICANN

Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) är en privaträttsligt icke vinstdrivande organisation som arbetar för att främja internets användning och operationella stabilitet.

Organisationen ansvarar för teknisk samordning av bland annat domännamnssystemet (DNS) och för tilldelning av ip-adressutrymme till de fem olika regionala Internetregistries (RIR) som finns i världen. I Europa är en sådan RIR RIPE NCC.

GAC

Governmental Advisory Committee (GAC)  är en rådgivande kommitté till ICANN, öppen för regeringar och vissa andra organisationer.

HLIG

High Level Group on Internet Governance (HLIG) är EU-kommissionens högnivågrupp för att forma en samordnad europeisk syn i olika internetrelaterade frågor.

Gruppen leds av EU-kommissionen, och består i övrigt av EU:s medlemsländer samt Norge och Schweiz.

EuroDIG

Den europeiska konferensen EuroDIG, European Dialogue on Internet Governance, är ett forum som främjar dialog om styrningen av internet och som arrangeras i samverkan med många organisationer och företag.

IGF

Internet Governance Forum (IGF) är ett viktigt så kallat multistakeholder-forum för erfarenhetsutbyte och debatt.

Multistakeholder innebär att olika organisationer kan delta på liknande villkor i diskussionerna. Organisationerna kan vara regeringar, myndigheter, civilsamhället och privat sektor etc. Genom att man kan samla och diskutera de kontroversiella frågorna på ett ställe blir det transparent och kostnadseffektivt för deltagarna.

RGIG – svensk referensgrupp för internets styrning

Referensgrupp Internet Governance (RGIG) är ett öppet forum för intressenter inom området internets styrning och förvaltning. Syftet med RGIG är att ge deltagarna möjlighet att utbyta information samt att diskutera internetrelaterade frågor och svenska ståndpunkter inför relevanta internationella möten.

PTS är ordförande i RGIG och bjuder in till möten tre gånger per år.  

 

Sidan uppdaterades: