EU:s dataförvaltningsförordning handlar om att öka delningen av data. PTS är behörig myndighet för delar av förordningen.

EU:s dataförvaltningsförordning (även kallad DGA eller dataförvaltningsförordningen) ska öka delningen av data. Detta ska ske genom att öka förtroendet för datadelning och genom att övervinna tekniska hinder för vidareutnyttjande av data.

PTS roll

PTS ska bland annat:

  • göra det möjligt för företag att anmäla sig som leverantör av dataförmedlingstjänster,
  • göra det möjligt att ansöka om att bli registrerad som erkänd dataaltruismorganisation i EU  
  • granska att reglerna efterlevs,
  • ta emot och hantera klagomål och
  • delta i den europeiska datainnovationsstyrelsen (EDIB).

EU:s förordning om dataförvaltning

Se även Europeiska kommissionen praktiska förklaringsdokument: https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/library/new-practical-guide-data-governance-act

Mer information om reglerna

Vad är en dataförmedlingstjänst

En dataförmedlingstjänst är en tjänst som syftar till att upprätta affärsförbindelser för datadelning. Dataförmedlingstjänster är tänkta att fungera som en neutral mellanhand för att koppla ihop individer och företag med dataanvändare i syfte att dela data. En definition av dataförmedlingstjänst finns i artikel 2.11 dataförvaltningsförordningen.

Anmälningsskyldighet

Om du är leverantör av de dataförmedlingstjänster som räknas upp i artikel 10 dataförvaltningsförordningen ska du anmäla dig till PTS innan du påbörjar din verksamhet. Det gör du i PTS e-tjänst.

Anmäl dig som leverantör av dataförmedlingstjänster (PTS e-tjänst)

För att kunna använda e-tjänsten måste du först autentisera dig som representant för den leverantör av dataförmedlingstjänster som ska anmälas. Du kan göra autentiseringen genom BankID, Freja eID QA och Foreign eID QA.

Därefter ombeds du besvara ett antal frågor som syftar till att PTS ska kunna kontrollera att organisationen uppfyller kraven som ställs på leverantörer av dataförmedlingstjänster enligt artikel 12 i dataförvaltningsförordningen.

När du gör anmälan har du möjlighet att begära en bekräftelse på att anmälan har lämnats in med de uppgifter som krävs. PTS kommer då inom en vecka att skicka ut en sådan bekräftelse.

PTS informerar utan dröjsmål den Europeiska kommissionen om varje ny anmälan av en leverantör av dataförmedlingstjänster. Kommissionen håller ett offentligt register över samtliga registrerade leverantörer av dataförmedlingstjänster i EU.

Bekräftade leverantörer har rätt att använda en särskild beteckning och logotyp i sin kommunikation

Din organisation måste uppfylla villkoren i artikel 12 dataförvaltningsförordningen för att vara leverantör av dataförmedlingstjänster. PTS kan bekräfta att din organisation uppfyller kraven på begäran.

När du har fått en bekräftelse på att du uppfyller villkoren har du rätt att använda beteckningen ”leverantör av dataförmedlingstjänster som är erkänd i unionen” och ska använda en i unionen gemensam logotyp.

Om du ska använda beteckningen och logotypen ska du skicka en begäran per e-post till pts@pts.se med ämnesraden ”Begäran erkänd leverantör av dataförmedlingstjänster”.

Hämta EU-gemensam logotyp för dataförmedlare som är erkända i unionen

Avanmälan och ändringar

Om du som leverantör av dataförmedlingstjänster gör ändringar i den information som du har angett i anmälan är du skyldig att inom 14 dagar meddela ändringarna till PTS. Om du upphör med din verksamhet ska du meddela detta till PTS inom 15 dagar.

Du gör avanmälan eller ändrar anmälda uppgifter hos PTS genom att skicka ett e-postmeddelande med ämnesraden ”Avanmälan som leverantör av dataförmedlingstjänster” eller ”Ändring av anmälan” till pts@pts.se. I meddelandet ska du beskriva varför du avanmäler dig alternativt vilka uppgifter som ska ändras.

Överklagande

Om du är missnöjd med ett beslut från PTS kan du överklaga beslutet. Överklagandet ska då skickas till PTS inom tre veckor från det att du tog del av beslutet i enlighet med överklagandehänvisningen i bilaga till beslutet.  

Vad är dataaltruism

Dataaltruism kan beskrivas som frivillig datadelning i syfte att uppnå ett mål av allmänt intresse. Den som gör uppgifterna tillgängliga ska göra det utan vinstintresse. En dataaltruismorganisation är en organisation som utför dataaltruismåtgärder.

Ansökan om registrering i det offentliga nationella registret

En dataaltruismorganisation får ansöka om registrering i det offentliga nationella registret. Efter registrering får dataaltruismorganisationen använda beteckningen ”dataaltruismorganisation som är erkänd i unionen” och en i unionen gemensam logotyp. Det är frivilligt för en dataaltruismorganisation att registrera sig.

För att kunna använda e-tjänsten måste du först autentisera dig som representant för den organisation som ska registreras. Du kan göra autentiseringen genom BankID, Freja eID QA och Foreign eID QA.

Därefter ombeds du besvara ett antal frågor som syftar till att PTS ska kunna kontrollera att organisationen uppfyller kraven som ställs på dataaltruismorganisationer (se bland annat artikel 18 dataförvaltningsförordningen). Eventuella dokument kan lämnas in via e-tjänsten i formaten docx eller pdf.

Ansök om att bli registrerad som dataaltruismorganisation (PTS e-tjänst)  

Hämta EU-gemensam logotyp för registrerade dataaltruismorganisationer

När ansökan har lämnats in kommer PTS att utvärdera den och återkomma med ett beslut inom 12 veckor.

Avregistrering och ändringar

Dataaltruismorganisationer är skyldiga att inom 14 dagar meddela ändringar av den information som har angetts i begäran om att bli registrerad till PTS.

Den dataaltruismorganisation som vill avregistrera sig eller ändra registrerade uppgifter ska skicka ett e-postmeddelande med ämnesraden ”Avregistrering dataaltruismorganisation” eller ”Ändring av uppgifter” till pts@pts.se. I meddelandet ska du ange vilka uppgifter som ska ändras.

Överklagande

Om du är missnöjd med ett beslut från PTS kan du överklaga beslutet. Överklagandet ska då skickas till PTS inom tre veckor från det att du tog del av beslutet i enlighet med överklagandehänvisningen i bilaga till beslutet.

Den europeiska datainnovationsstyrelsen (EDIB) har inrättats i enlighet med dataförvaltningsförordningen. EDIB består av en expertgrupp med bland annat representanter från medlemsstaternas behöriga myndigheter. Syftet är att underlätta utbyte av praxis, särskilt när det gäller dataförmedling, dataaltruism och användning av offentliga data samt för prioritering av sektorsövergripande interoperabilitetsstandarder.

Dataförvaltningsförordningen innehåller regler om vidareutnyttjande av skyddade uppgifter. Vidareutnyttjande innebär att uppgifter används för ett annat ändamål än det ursprungliga ändamålet inom den offentliga verksamheten för vilken uppgifterna framställdes.

Myndigheter som beviljar vidareutnyttjande kan föreskriva vissa villkor för att säkerställa att skyddade data inte förlorar sin skyddade karaktär. För att en vidareutnyttjare ska få överföra skyddade data till ett tredjeland ställs ytterligare krav.

PTS utövar tillsyn över efterlevnaden av reglerna som rör överföring av skyddade data till tredjeland. Myndigheter som har beviljat vidareutnyttjande är skyldiga att anmäla till PTS om de får reda på att en vidareutnyttjare på ett lagstridigt sätt har överfört skyddade data till ett tredjeland. 

Digg och SCB är behöriga organ enligt DGA. För mer information se Digg och SCB:s webbplatser om detta:

https://www.digg.se/kunskap-och-stod/eu-rattsakter/dataforvaltningsforordningen

https://www.scb.se/om-scb/scbs-verksamhet/myndighetsstod-for-skyddade-data/  

PTS hanterar klagomål som riktar sig mot leverantörer av dataförmedlingstjänster och erkända dataaltruismorganisationer. Klagomål kan skickas till pts@pts.se.

PTS informerar alltid den som har lämnat in ett klagomål om huruvida det har lett till en åtgärd från myndighetens sida.

Sidan uppdaterades: