Kostnader vid mobilsurf

Det är inte alltid så lätt att förstå priset på mobil datatrafik, och många konsumenter får höga telefonräkningar efter att ha surfat med mobilen.

Nedan följer några råd om vad du ska tänka på vad gäller kostnader när du använder mobilen för att surfa.

Var medveten om kostnaderna ...

... när du surfar via mobiltelefonen utomlands

Det är ofta väldigt dyrt att surfa mobilt utomlands. Att surfa utomlands ingår normalt inte i abonnemangets paketpris (flat rate) utan debiteras löpande. Det händer att konsumenter överraskas av räkningar på tiotusentals kronor efter att ha tittat på några filmklipp eller ett avsnitt av en tv-serie under en utlandsvistelse. Att koppla upp sig och titta på en hockeymatch under en vistelse i Norge kostade en svensk konsument drygt 114 000 kronor.

Många konsumenter inser inte vad som är dataöverföring. Att kolla e-post eller att ladda ned kartor till GPS:en innebär till exempel överföring av mycket data.

Du bör vara mycket noggrann med inställningarna i mobiltelefonen, så att du inte av misstag överför data till höga kostnader, till exempel genom att e-posten kontrolleras automatiskt (så kallad push-funktion).

Du kan kontrollera prisplanen för surf med mobiltelefonen i det land du reser till på din operatörs webbplats. Många operatörer erbjuder även fasta priser för att ringa, sms:a och surfa utomlands. Det kan vara en fördel om du vill ha kontroll över dina kostnader. Men PTS har sett i undersökningar att dessa priser ofta är dyrare än de pristak som gäller vid användning av mobiltelefonen inom EU, den så kallade eurotaxan. Så fundera på mycket telefoni och surf du behöver och hur viktigt det är för dig att veta kostnaden i förväg innan du antar något fast pris-erbjudande.

Prismässigt lönar det sig normalt att surfa via ett lokalt nätverk, när du är utomlands, om din telefon möjliggör anslutning till WLAN. Det finns privata eller publika lokala nätverk (de publika kallas ofta hotspots, och är allmänt tillgängliga). Lokala nätverk finns ofta tillgängliga på till exempel hotell, restauranger eller konferensanläggningar. Dessa kan användas gratis eller mot någon form av betalning, men det är normalt betydligt billigare än att surfa över mobilnätet.

Sedan 2012 finns pristak på användning av mobila datatjänster inom EU. Det ligger från den 1 juli 2014 på 2,24 kr per megabyte. Operatörerna ska dessutom tillämpa en spärr som slår till när användaren når en gräns på 50 euro exklusive moms. (Med gällande växlingskurs innebär detta cirka 560 kr inklusive moms.) Det innebär att användaren får ett meddelande om att spärren är nådd, eller att man närmar sig den, och användaren kan då bestämma huruvida spärren ska passeras eller inte.

Det går att läsa mer om kostnader vid mobilsurf på Telekområdgivarnas webbplats.