Frågor och svar om porto och priser

Här hittar du frågor och svar om porto och priser.

Klicka på frågan för att se svaret.

arrow Hur regleras Postnords avgifter för tull, moms och hantering av försändelser?

En vara från ett land utanför EU får enligt tullbestämmelserna inte föras in i landet utan att vara tullbehandlad. Därför har Postnord att sköta tullbehandlingen innan försändelsen lämnas ut till mottagaren och för det arbetet tar Postnord ut en avgift. Den avgiften regleras inte i postlagen och det finns inte heller någon bestämmelse som förhindrar Postnord från att ta ut avgiften. Denna fråga ligger därför utanför PTS ansvarsområde. Vid ytterligare frågor om tullförfarandet får vi hänvisa till Tullverket och vad gäller själva avgiften får vi hänvisa till Postnord.

Har du fler frågor eller klagomål gällande Postnords tullhantering kontakta kundservice på telefon 0771-33 33 10 (helgfri mån-fre kl. 08.00-17.00) eller till kundservice.se@postnord.com. Om du inte får svar på dina frågor hos kundservice kan du kontakta Kundombudsmannen hos Postnord genom att mejla Kundombudsmannen@postnord.com.
Läs mer om Kundombudsmannen.

arrow Får Postnord höja portot hur mycket som helst?

Nej. Det finns ett pristak som reglerar hur mycket portot får höjas. Läs mer om pristaksregleringen på sidan Prissättning. För övriga tjänster (till exempel utrikesportot) inom den så kallade samhällsomfattande posttjänsten gäller i princip att prishöjningar ska vara motiverade av ökade kostnader för Postnord.

arrow Kan någon som säljer frimärken begära ett pris högre än portot?

Ja. Det finns inget som hindrar att en enskild handlare på eget initiativ köper frimärken och sedan säljer dem vidare med ett påslag för egen räkning. Men om den som säljer frimärken är officiell återförsäljare av Postnords produkter, måste denne följa den prislista som fastställts.

arrow Kan jag använda mina gamla frimärken och julfrimärken för att frankera brev?

Ja, du kan använda gamla frimärken förutsatt att de är hela och oanvända. Dessutom är tidigare års valörlösa julfrimärken giltiga för julpost. Övrig tid på året fungerar julfrimärken för frankering av inrikes brevtjänster med eventuell tilläggsfrankering för att nå upp till portot för den tjänst du tänkt använda.