Betalterminaler

Det händer ibland att kortbetalningar med mobilnätsanslutna betalterminaler inte kan genomföras. PTS har tagit fram ett antal råd för handlare, restaurangägare och andra som ska skaffa en betalterminal.

Genom att kartlägga behovet kan man hitta en lösning som passar bra.

arrow Har du en fast terminal?

Skiss över hur fast terminal fungerar

arrow Har du en mobil terminal?

Skiss över hur mobil betalterminal fungerar

arrow Tips om anslutning av betalterminaler

  • Evenemangsarrangörer bör kontakta mobiloperatörer i god tid för att diskutera hur mobilkapaciteten tillfälligt kan uppgraderas
  • Sträva efter en fast bredbandsuppkoppling till betalterminalen (det finns wifi-terminaler som kan anslutas till det fasta bredbandet)
  • För den som inte kan använda fast bredband så finns det alternativ till GSM och 3G. De mest tillgängliga är är 4G eller 450-nätet.

arrow Lösningar vid kapacitetsbrist

Det finns fyra alternativ för att lösa problemen med bristande datakapicitet.

Tillfällig utökning av kapaciteten i mobilnäten vid evenemang 

Även om det finns mobiltäckning under ett större evenemang kan det uppstå problem med att utföra kortbetalningar. Det går ofta att lösa problemet genom en tidig dialog mellan olika aktörer. Det är dock operatörerna som beslutar om kapaciteten ska utökas.

Användning av fasta internetaccesser

Att koppla betalterminalen till ett fast bredband är oftast den stabilaste lösningen.

Ersätta GSM och 3G med 4G

4G-nätet har betydligt högre datakapacitet än GSM- och 3G- nätet. Då det inte finns några betalterminaler med inbyggda SIM kort för 4G idag kan man istället använda sig av en 4G router med 4G abonnemang som sen kopplas till en betalterminal. En annan variant för att komma åt 4G-nätet är att använda sig av en enkel kortläsare som kopplas till en smart telefon/platta samt en mobilapplikation. Man kan också använda internetdelningen via en smart telefon/platta för att koppla upp en betalterminal via wifi.

Användning av andra alternativa radiobaserade infrastrukturer än de som används mest

Net1 som tagit över 450-nätet (gamla NMT-nätet) erbjuder routrar dit betalterminalen kan kopplas med både wifi och sladd för att komma åt 450-nätet. Har man ingen mobiltäckning alls kan bredband via satellit vara ett alternativ.