Arbetar du med trådlösa mikrofoner?

2015-07-08

PTS har under Almedalsveckan upptäckt stora störningar på mobiltelefonin i Visby på Gotland. Anledningen var att trådlösa mikrofoner sände på fel frekvenser. Här tipsar PTS vad du som arbetar med trådlösa mikrofoner ska tänka på för att undvika störningar.

PTS var på plats i Almedalen på Gotland i slutet på juni för att undersöka radioanvändningen under evenemanget. Då upptäcktes störningar på mobiltelefonin (800 MHz-bandet) orsakade av trådlösa mikrofoner.

För att undvika sådana här störningar bör du som arbetar med trådlösa mikrofoner tänka på följande:

  1. Du ska ha tillstånd från PTS för att använda trådlösa mikrofoner i de flesta frekvensband. Mer information och ansökningsformulär finns här.
  2. Kontrollera att din utrustning använder tillåtna frekvensband. Äldre utrustning använder i vissa fall frekvenser inom 800 MHz-bandet som är reserverade för mobiltelefoni. Det är inte tillåtet. Mobiltelefonioperatörer kan komma att kräva skadestånd för sådan störande användning.  
  3. Om du är osäker på vilket frekvensband som din utrustning använder eller upplever störning är ett alternativ att använda mikrofoner anslutna med kabel.

Läs mer här.

Mer information
Om störningarna i Almedalen: Enheten för spektrumtillsyn, tfn: 08-678 58 00 respektive e-post: rtc@pts.se
Om tillståndsfrågor: Rundradiogruppen, tfn: 08-678 56 75 respektive e-post: rundradio@pts.se
PTS presstjänst, tfn: 08-678 55 55