14 oktober – en dag med fokus på ökad digital tillgänglighet för alla

2022-10-13

Imorgon den 14 oktober arrangeras Digitalidag, en temadag som om digitaliseringens möjligheter och utmaningar. Under dagen medverkar Post- och telestyrelsen (PTS) på en livesänd paneldebatt som arrangeras av Apoteket AB.

Enligt ny statistik från Internetstiftelsen använder sex procent av befolkningen (16 år eller äldre) aldrig internet. Bland de som är 76 år eller äldre är motsvarande siffra 30 procent.

PTS stöttar därför olika initiativ och aktiviteter som bidrar till ökad digital delaktighet och inkludering. Samarbetet med Digitalidag är ett exempel. Myndigheten bidrar med stöd och material som kan användas både inför och under själva dagen, den 14 oktober.

Livesänd paneldebatt den 14 oktober

Den 14 oktober kl. 14.30 deltar Ulrika Gani, projektledare för Digitalhjälpen på PTS, i en livesänd paneldebatt på temat ”Att upptäcka en ny värld – praktiska tips och digitala möjligheter”. I panelen deltar även Internetstiftelsen, SPF Seniorerna och Mastercard/Betalningshjälpen.

Utbildning Digital coach

PTS och Digitalidag har bland annat tagit fram en digital utbildning ”Digital coach” för alla som vill hjälpa andra att komma igång digitalt. Utbildningen går igenom grundläggande steg, bland annat hur man kan göra för att motivera någon att börja använda digitala tjänster.

Ring Digitalidag – 010-550 25 00

PTS stöttar även telefontjänsten ”Ring Digitalidag”, dit man ka vända sig för att få svar på sina frågor om digitala tjänster samt få vägledning om var man kan vända sig för att praktiskt få hjälp på den plats där man bor.

Den 14 oktober är telefontjänsten öppen mellan kl. 9.00 och 16.00, och du kan få svar på svenska, engelska och arabiska. Telefontjänsten bemannas av medarbetare från företag, organisationer och frivilliga som stöttar Digitalidag.

Ring Digitalidag kan nås fram till den 11 november, måndag-fredag kl. 10.00-13.00.

Länkar

Utbildning Digital coach, pts.se/digitalcoach
Digitalhjälpen, pts.se/digitalhjalpen
Digitalidag, digitalidag.org
Apotekets livesändningar, den 14 oktober, apoteket.se/shoppa-live-pa-apoteket

Mer information

Ulrika Gani, projektledare, PTS enhet för digital delaktighet, tfn: 073-644 56 56
Lina Cronquist, projektledare Digitalidag, tfn: 073-389 78 20, e-post: lina.cronquist@digitalidag.org
PTS presstjänst, tfn: 08-678 55 55

Om PTS arbete med digital delaktighet

PTS arbetar för att alla ska kunna ta del av digitaliseringens möjligheter, oavsett förmåga och förutsättningar. Vi har uppdraget att stärka utvecklingen av kommunikationslösningar för personer med funktionsnedsättning och särskilda behov. Vi arbetar även för att långsiktigt förbättra den generella tillgängligheten inom våra ansvarsområden it, elektronisk kommunikation och post, Digital delaktighet och inkluderande kommunikationslösningar | PTS

Om Digitalidag

Digitalidag är en årlig och nationell temadag om digitaliseringens möjligheter och utmaningar. Den 14 oktober 2022 genomförs den fjärde upplagan. Över 250 aktörer arrangerar tillsammans 1 000 aktiviteter på 215 orter runt om i landet. Målet är att inspirera alla människor till att vilja och kunna vara med i den digitala utvecklingen, Digitalidag – En temadag om framtidens digitala samhälle