Guider för digitala tjänster

Här finns vägledning, goda råd och steg-för-steg-guider som förklarar hur du använder några digitala tjänster som kan göra vardagen lite lättare.

Till Digitalhjälpens startsida illustration

Kom igång med videosamtal

Med videosamtal kan du både se och interagera med den du pratar med, och kan vara ett praktiskt alternativ till att ses fysiskt. Du kan komma igång direkt med hjälp av våra steg-för-steg-guider och filmer för några av de vanligaste videotjänsterna. Om du vill lära dig mer kan du läsa eller skriva ut vår fördjupade vägledning. 

Vägledning för videosamtal - introduktion, goda råd och översikt

Guide för FaceTime

FaceTime kommer förinstallerat på iPhone, iPad och Mac-datorer, och går att använda om både du och den du pratar med har någon av dessa enheter.

Guide för FaceTime

Guide för Google Duo

Google Duo finns förinstallerad på Android-telefoner, men går också att ladda ner och använda på andra smarttelefoner och datorer.

Guide för Google Duo

Guide för Messenger

Messenger kan du ladda ner till både din smarttelefon och dator, och fungerar mellan alla olika typer av datorer och smarttelefoner.

Guide för Messenger

Guide för WhatsApp

WhatsApp kan du ladda ner till både din smarttelefon och dator, och fungerar mellan alla olika typer av datorer och smarttelefoner.

Guide för WhatsApp

Guide för att delta i Zoom-möte

Zoom går att använda på smarttelefon, surfplatta eller dator och fungerar mellan olika typer av datorer och smarttelefoner.

Guide för Zoom

Hjälp på distans med fjärrstyrning

Krånglar datorn, eller har du kört fast? Då finns det så kallade fjärrstyrnings-program som kan komma till god användning. Dessa program gör att någon annan kan styra skärmen på din dator via sin egen, och på så sätt ge dig nödvändig hjälp på distans. Se bara till att du litar på personen som ska hjälpa dig.

Lär dig mer med hjälp av våra steg-för-steg-guider och filmer eller genom att läsa eller skriva ut vår fördjupade vägledning. 

Vägledning för fjärrstyrning - introduktion, goda råd och översikt

Guide för Chrome Remote Desktop

Chrome Remote Desktop är ett enkelt program att använda för både dig, anhöriga eller en IT-tekniker.

Guide för Chrome Remote Desktop

Guide för TeamViewer

TeamViewer är ett enkelt program att använda för både dig, anhöriga eller en IT-tekniker.

Guide för TeamViewer

Handla mat och läkemedel på internet

Ibland har du kanske behov av att handla mat och läkemedel utan att besöka en fysisk butik eller ett apotek. Många företag säljer i dag sina produkter både i fysiska butiker och i butiker på internet. I den här vägledningen får du veta mer om hur det går till att handla mat och läkemedel digitalt och hur du kommer igång. Den innehåller också goda råd och en översikt över vanliga matbutiker och apotek som finns på internet.

Vägledning för att handla på internet

Guide för ett första steg

Digitalhjälpen har tagit fram en informationsbroschyr som vänder sig till de som har lite eller ingen vana av digital teknik och digitala tjänster. Broschyren berättar om vad som kan vara bra med digitala tjänster och hur man kan ta ett första steg. Den listar även tips på var det går att få mer hjälp och stöd. Informationen finns på svenska, engelska och teckenspråk.

Digitalhjälpens broschyr "Känner du igen dig?"
Senast uppdaterad: 3 december 2020