Båtradio (VHF)

I samband med att årsfakturorna går ut kan det vara många som ringer oss. Om du kan skicka din fråga via e-post istället slipper du vänta i telefonkö. Vår e-postadress är pts@pts.se.


arrow Har du sålt din båt eller köpt ny?

Om du sålt eller köpt båt kan vi hjälpa dig att överföra MMSI-numret till rätt tillstånd så att den nya ägaren inte behöver programmera om sin radio eller AIS. Din anropssignal behåller du alltid som fritidsbåtsägare.

Båtens namn kan du ändra enklast genom att skicka e-post eller brev till oss. Ange tillståndsnummer och personnummer och vad du vill ändra. Du får ett ändrat tillstånd med posten när det är klart.

arrow Uppsägning av tillstånd

Uppsägning av tillstånd ska göras skriftligen. Brev, e-post eller fax går bra. Kontaktuppgifter till PTS.Det räcker inte med att bara låta bli att betala, då går ärendet till inkasso.

Om du säger upp ditt tillstånd innan förfallodagen slipper du betala för innevarande år, annars måste du betala enligt fakturan.

arrow Vilket certifikat behöver jag ha?

Det har genom åren utfärdats olika typer av certifikat för användning ombord på VHF-bandet. De äldre certifikaten saknade utbildning om GMDSS och om nya funktioner i moderna radioapparater, bla DSC. De äldre certifikaten utfärdades på ett papper medan de moderna certifikaten, SRC och LRC skrivs in i en liten blå intygsbok. De äldre certifikaten gäller fortsättningsvis men om du har en modern radio bör du förnya dina kunskaper och skaffa dig ett modernt certifikat, SRC eller LRC. Då kan du använda din båtradio fullt ut och har moderna kunskaper om säkerheten till sjöss. För mer information kan du kontakta Nämnden för båtlivsutbildning, NFB.

arrow Ändra uppgifter i VHF-tillståndet

Vill du ändra uppgifter i tillståndet, till exempel båtens namn, ditt namn eller adressen så kan du skicka e-post till oss med de ändringar du vill göra. Ange ditt tillståndsnummer och ditt personnummer och ändringarna så skickar vi ett ändrat tillstånd med posten.

arrow Kontakta oss

Använd gärna e-post pts@pts.se om du vill ställa en fråga direkt till oss så slipper du bli sittande i telefonkö.

arrow Mer information

Har du fritidsbåt kan du använda vår e-tjänst och göra ansökan direkt på webbplatsen.