Joakim, 45 år, berättar om ResLedaren - en app för utökad reseplanering i Sveriges kollektivtrafik

"ResLedaren utvecklades från början för att hjälpa människor med kognitiva funktionsnedsättningar. Den är ett hjälpmedel för att planera din resa, ge dig stöd under resan och ge anhöriga eller vänner möjlighet att hjälpa till med det hela.

Men vi insåg snart att den skulle kunna vara till stor hjälp även för oss med synnedsättning – med vissa justeringar. Nu kan man till exempel göra en lista över sådant man inte ska glömma att ta med; från början kunde man bara ta ett foto. Och det har blivit lättare att göra sökningar, även för oss som inte ser så bra.

Jag reser mycket både privat och i jobbet och appen är till störst hjälp när jag ska ta mig fram utanför Stockholm. De lokala reseplanerarna är inte alltid anpassade till olika funktionsnedsättningar, trots att det skulle vara ganska enkelt att fixa. Men med ResLedaren vet man att det alltid funkar. 

Men appen har också betytt mycket för mig när det gäller att kunna hjälpa mina vänner. Är det någon som är lite orolig för att ge sig ut så kan jag vara med och styra upp – säga att jag kan titta på den här resan åt dig, vi gör en planering tillsammans med bra tidsram och så kan du känna dig trygg hela vägen. Så den är ett stort lyft också för anhöriga.

Generellt har ju teknikutvecklingen betytt väldigt mycket för oss med någon form av funktionsvariation. Nu kan jag till exempel ta kort på en flaska olivolja och få veta att det är just det, så att jag inte köper fel. Och jag kan själv logga in på Skatteverket och deklarera, utan att behöva be någon om hjälp. Visst kan man vara slö ibland och inte få det gjort ändå, men då hänger det i alla fall bara på mig. Och det är så himla skönt, att få ha samma förutsättningar som alla andra."