De ä bar å åk - utan radiostörningar

2019-02-04

Måndag den 4 februari invigs alpina VM i Åre. Just nu befinner sig ett antal PTS:are i Åre för att se till att André Myhrer, Frida Hansdotter och alla andra åkare har en störningsfri radiomiljö.

PTS spektrumtillsyn letar inte alltid störningar utan hjälper även till vid större evenemang som alpina VM i Åre och skidskytte-VM i Östersund. Arbetet med evenemangen börjar drygt ett år innan de startar.

Det är mycket som måste fungera i radiomiljön vid de här evenemangen så vi började med att åka upp till Åre och placerade ut mätutrustning som bland annat gör beläggningsmätningar, alltså mäter hur mycket trafik det är i luften över tid.

Ansökningar och möten

Ett halvår innan börjar tillståndsansökningarna från de olika deltagarna strömma in. Det är bland annat komradio från deltagande länder och arrangören som kommer först och sen trillar det in ansökningar för trådlösa mikrofoner och mobila videolänkar. Även tillfälliga FM-tillstånd tilldelas av vår tillståndsenhet.

Det är ett antal möten under året med arrangörerna som måste göras för att lösa allt praktiskt som vart vi ska sitta och var vi kan ha vår utrustning.

När vi väl är på plats så måste alla som kommer att använda radio (som är tillståndspliktig) passera förbi oss för att vi ska se att de har tillstånd och att de ställt in varje radio på de rätta kanalerna samt att de fungerar som de ska. Om de inte har tillstånd så har vi även medarbetare från vår tillståndsenhet på plats som hjälper till att ta fram tillstånd. När vi har mätt upp apparaterna och allt ser bra ut så får alla radioapparater en lapp (ackreditering) som visar att de är okej att använda.

 

Utrustning kontrolleras

Det är relativt vanligt att någon eller några har glömt bort att söka tillstånd och sen komma förbi oss för ackreditering och orsakar därmed störningar för de som har tillstånd, så vi kommer med all sannolikhet även få åka runt och leta efter dom. Totalt sett så är vi tio stycken från PTS som kommer att arbeta i omgångar under evenemangen.

Cirka 600 utrustningar har hittills kontrollerats fram till måndag förmiddag. Vi räknar med att ackreditera någonstans mellan 1000–1500 utrustningar innan vi är klara här i Åre.

Alpina VM 2019 i siffror:

  • 1500 medierepresentanter på plats
  • 600 TV-timmar
  • 700 miljoner TV-tittare
  • Över 70 nationer deltar
  • 11 världsmästare koras
  • 600 tävlande
  • Åre 2019 räknar med 120 000 besökare


Kommentarer [0]