Kraftsamling nödvändig för bredband till alla

2019-04-09

Här på PTS känner vi ofta stolthet över bredbands-Sverige. I våra internationella kontakter vill många höra om den svenska framgångssagan och vi berättar då om hög efterfrågan och betalningsvilja, samverkan mellan det offentliga och privata, bra kartläggningsdata och stort politiskt engagemang. Siffrorna bekräftar bilden. Givet förutsättningarna, med långa avstånd och ett glest befolkat land, har vi kommit otroligt långt.

Allt mer utmanande utbyggnad kvarstår

Vår senaste mobiltäcknings- och bredbandskartläggning visar att 81 procent av landets hushåll och företag har tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s. Det är en ökning med 4,2 procentenheter från föregående år. Det är dock en framgångssaga med modifikation; siffrorna utanför tätort och småort är inte lika positiva, där är tillgången i stället 41 procent. Många vittnar om att utbyggnaden blir svårare och svårare ju längre ut vi kommer. Och utbyggnaden fokuseras nu till områden där det krävs en kraftsamling för att den höga utbyggnadstakt som vi sett historiskt i Sverige ska fortsätta.

Regeringens mål om att 98 % ska ha tillgång till 1 Gbit/s till år 2025 innebär att det behöver byggas mycket mer fiber i Sverige. Och det är nu den behöver byggas. Ett viktigt steg framåt för att underlätta för den fortsatta utbyggnaden är att Trafikverket har infört tillfälliga bestämmelser för att kunna ge tillstånd att anlägga fiber i vägområdet på landsbygden. Det kvarstår dock en hel del utmaningar för att kunna få till en omfattande utbyggnad. Det är fortfarande många tillstånd som krävs, avtal med markägare som ska skrivas, och inte minst finansiering som ska komma på plats.

Förslag på nytt bredbandsstöd

De statliga stödprogrammen för bredbandsutbyggnad löper ut 2020. De regionala bredbandskoordinatorerna och länsstyrelserna signalerar att osäkerhetsfaktorer kring fortsatt finansiering hämmar utbyggnaden. Vi har föreslagit att ett nytt, nationellt, stödprogram med högre grad av strategisk styrning och regional prioritering inrättas för att lättare kunna rikta stöden till de områden där behoven är som störst. Vårt förslag har mottagits väl av såväl branschen som regionala bredbandskoordinatorer och länsstyrelser.

En risk med att vänta för länge med att införa ett nytt stöd är att utbyggnaden blir dyrare. Operatörernas besked är att ”det aldrig varit billigare att bygga än nu” eftersom entreprenörerna är igång, kontakter med kommuner upparbetade och så vidare.

Vi hoppas att alla aktörer som är involverade i utbyggnaden upprätthåller ett stort engagemang. För att inte tappa fart i utbygganden är det viktigt att ta tillvara på den efterfrågan på snabbt bredband som finns i dag. Den betalningsvilja som finns i Sverige är närapå unik. Ett skäl till att bredbandsutbyggnaden är så viktig är att alla i Sverige ska kunna delta i det digitala samhället, oavsett var man bor eller arbetar. En viktig poäng med den fortsatta utbyggnaden är att utjämna skillnaderna mellan stad och land, och där har vi en hel del jobb kvar att göra.

Läs mer om PTS arbete för att främja bredbandsutbyggnaden.



Kommentarer [1]

Jonas
2019-04-16

Titta på Bräcke vi fixade det, Med en slogan tillsammans bygger vi ett fiber nät. Och med byNet FFH modell. Jag jobbade på byNet under den tiden, då var det drag.