Hjälp breven och paketen komma fram

2021-11-18

Vi står inför en period där många kommer e-handla och skicka brev och paket till vänner och släktingar. Vi behöver alla hjälpa till för att breven och paketen ska komma fram i rätt tid. Här berättar vi vad som är viktigt att tänka på.

Det är skillnad mellan brev och paket

Tänk på att brev och paket inte är samma sak och inte omfattas av samma krav på postleverantören. Reglerna om att dela ut en försändelse inom två arbetsdagar gäller enbart vanliga brev.

Du behöver därför planera när du beställer eller skickar ett paket. Fundera över när du vill att försändelsen ska vara framme och agera utifrån det.

Det gäller inte minst när vi är i en period när många vill handla och beställa samtidigt, till exempel nu inför julen.

Tänk på detta när du skickar brev och paket och beställer saker på nätet

För att försändelsen ska komma fram i tid och inte komma bort finns det viktiga saker att tänka på

  • Var ute i god tid, det är många som skickar saker i juletider.
  • Var noggrann med att ange korrekt mottagaradress samt övriga relevanta uppgifter för en säker leverans, som t.ex. portkod.
  • Ange alltid avsändaradress på baksidan av försändelsen. Då kan försändelsen skickas tillbaka till dig om den inte går att dela ut av någon anledning.
  • Kontrollera leveransvillkoren för den tjänst du köper, leveranstiden kan skilja sig mycket beroende på leverantör och tjänst du väljer.
  • Notera leverantör samt var försändelsen kommer levereras, till exempel till vilket ombud eller om leveransen sker till postlådan alternativt direkt vid dörren.
  • Vänd dig i första hand till företaget där du har köpt varan om ditt paket kommer bort i leveransen.

Så med några enkla åtgärder kan du öka möjligheterna för att ditt brev och paket ska komma fram i utsatt tid, och komma till nytta.


Kommentarer [2]

Bloggredaktionen
2022-01-03

Wernher von Braun: En korrekt adress ska alltid innehålla: Namn på den som försändelsen ska till, gatunamn och nummer samt postnummer och ort. Skriv också alltid avsändaradress. Då kan brevet skickas tillbaka till dig om det inte går att dela ut.

Wernher von Braun
2022-01-03

Var finns en formell definition av hur en svensk adress ska korrekt skrivas?