Omvärldsläge påverkar paketmarknaden

2023-09-20

Paketmarknaden växer i Sverige, men de internationella volymerna har minskat. Det konstaterar Post- och telestyrelsen (PTS) i rapporten Den svenska paketmarknaden 2022. Ett försvagat ekonomiskt läge och kriget i Ukraina är några faktorer som påverkar utvecklingen på marknaden.

PTS är nationell tillsynsmyndighet för EU:s förordning om gränsöverskridande paketleveranstjänster. Inom ramen för detta samlar myndigheten in data från företag som är verksamma på den svenska paketmarknaden.

Måttlig ökning i Sverige

I Sverige har paketmarknaden haft en måttlig ökning. Under 2022 distribuerades omkring 285 miljoner paket i Sverige vilket är en ökning med tre procent jämfört med året innan.

Den största aktören på paketmarknaden i Sverige är Postnord med 45-50 procent av omsättningen. Därefter kommer DHL med omkring 10-15 procent, följt av totalt fyra aktörer har en marknadsandel på 5-10 procent vardera.

De gränsöverskridande volymerna sjunker

I rapporten kan även PTS konstatera att den gränsöverskridande paketmarknaden, alltså att paket skickas till och från Sverige, sjunker.

Under 2022 var det 105 miljoner paket som antingen skickades till eller från Sverige. Det är en sammantagen minskning med 8 procent.

Stabil marknad med konkurrens

PTS kan konstatera att utvecklingen av såväl den nationella som internationella paketmarknaden påverkas av en rad faktorer. Dit hör bland annat den svagare ekonomiska utvecklingen samt omvärldshändelser som kriget i Ukraina. Årets avmattning kan också ses som ett resultat av den kraftiga ökningen som skedde på paketmarknaden i samband med Corona-pandemin.

PTS bedömning är att statistiken visa på en relativt positiv bild av den svenska paketmarknaden, med ett stadigt växande antal aktörer och en måttlig eller minskande grad av marknadskoncentration.

Klicka här för att läsa rapporten.

Mer information
Cecilia Nyqvist, PTS enhet för postfrågor, 073-644 57 41
PTS presstjänst, 08-678 55 55