Inriktningsplan för spektrumhantering

PTS presenterar i sin inriktningsplan hur myndigheten planerar att tilldela spektrum de närmaste åren.

Syftet med inriktningsplanen är att säkerställa hög transparens kring PTS arbete med spektrumtilldelningar och därmed ge marknadsaktörerna bättre förutsägbarhet och möjligheter att planera sina investeringar.

PTS presenterar i sin inriktningsplan för spektrumhantering aktuella förändringar av frekvensbandens användning. I inriktningsplanen kommuniceras bland annat hur myndigheten förväntas tilldela spektrum under de närmaste åren.

PTS deltar i internationellt arbete och anpassar även inriktningsplanen till de förändringar som är aktuella för Sveriges vidkommande. EU-kommissionen beslutar också om harmonisering av frekvensanvändning för medlemsländerna.

Planen anger PTS inriktning och ger en översikt snarare än en fullständig förteckning.

Aktuella uppdateringar

Frekvensband som är under utredning och planeras för tilldelning 2025

  • 1800 MHz-bandet (de tillstånd som går ut 31 december 2027)

Frekvensband som är under utredning och planeras för tilldelning 2026 eller senare

  • 1500 MHz-bandet
  • 26 GHz-bandet (25,1–27,5 GHz)

Övriga förändringar och uppdateringar

I kommande revidering av PTS Undantagsföreskrifter utökas frekvensbandet för trådlösa mikrofoner (PMSE) från nuvarande 823–832 MHz till 821,5–832 MHz. Detta i enlighet med en uppdaterad ECC-rekommendation samt pågående arbete med motsvarande uppdatering av EU-beslut.

PTS planerar att tillgängliggöra frekvensbandet 1900–1910 MHz, i tillägg till 874,4–880,0 MHz och 919,4–925,0 MHz, för framtida järnvägssystem (FRMCS) som förväntas ersätta nuvarande teknik för GSM-R.

Harmoniseringen av frekvensbandet 2300–2400 MHz har under året uppdaterats i ett ECC-beslut, för att även inkludera 5G och aktiva antennsystem.

Även frekvensbandet 40.5–43.5 GHz håller på att harmoniseras i Europa och arbete pågår för att ta fram nytt EU-beslut för framtida elektroniska kommunikationstjänster (MFCN).

En generell (editoriell) ändring är att PTS vid beskrivning av användning för flera olika frekvensband byter från den äldre beskrivningen WAPECS (Wireless Access Policy for Electronic Communications Services) till den mer aktuella beskrivningen Elektroniska kommunikationstjänster (MFCN), där MFCN står för Mobile/Fixed Communications Networks.

Excel-version av inriktningsplanen

För att underlätta möjligheten till filtrering och sökning i Inriktningsplanen publiceras också en version av dokumentet i Excel-format.

Inriktningsplan (Excel-version)

PTS avser att uppdatera och publicera inriktningsplanen regelbundet.

Mer information

Marie Broström, enheten för spektrumförädling: 08-678 57 12
Tor Eriksson, enheten för spektrumförädling: 08-678 5773

 

Inriktningsplan för spektrumhantering 2023