Behåll numret vid operatörsbyte

Frågor och svar om att behålla mobiltelefonnumret vid byte av operatör.

Kan jag behålla mitt mobilnummer när jag byter operatör?

Mobil nummerportabilitet innebär att du kan behålla ditt mobilnummer när du byter operatör. Mobil nummerportabilitet gäller för alla användare av mobiltelefoner, både de som har tecknat abonnemang och de som har mobiltelefoner med kontantkort. Ett oregistrerat kontantkort måste dock registreras hos den nuvarande mobiloperatören innan ett överlämnande kan genomföras. En mobiloperatör är enligt lag endast skyldig att lämna ifrån sig ett mobilnummer. Skyldigheten gäller inte att ta emot ett mobilnummer.

Hur ska jag göra för att byta operatör?

Om du vill byta operatör ska du kontakta den operatör du vill byta till. Denne kontaktar din nuvarande operatör och meddelar att du önskar byta.

PTS råder alla att endast ingå skriftliga avtal med en ny operatör, även om muntliga avtal också är giltiga. Vid eventuella problem med en operatör underlättar det om man har ett skriftligt avtal.

Det är också viktigt att kontrollera om du har bindningstid, uppsägningstid eller tilläggstjänster kvar hos din nuvarande operatör.

Telekområdgivarnas webbplats finns det viktig information och goda råd.

Min mobil är operatörslåst. Kan jag ändå byta operatör?

Ja, rätten att ta med dig ditt nummer när du byter operatör gäller ändå. Om din mobiltelefon är operatörslåst är telefonen låst till en särskild operatör. Om du byter operatör får du ett nytt SIM/USIM-kort som inte kan användas i den låsta telefonen förrän den låsts upp. När den avtalade låsningstiden är slut kan du få din telefonen upplåst genom den gamla operatören och därefter använda din nya operatörs SIM/USIM-kort. I många avtal finns det krav på en särskild avgift för att ”låsa upp” mobiltelefonen efter låsningstidens slut.

Kan operatören ta betalt av mig som kund när jag byter operatör?

Den operatör som du flyttar från får inte ta ut någon avgift av dig för detta. Däremot kan du behöva lösa ut dig från befintligt avtal, om du bundit dig på en viss tid med din nuvarande operatör. Den operatör du flyttar till kan ha avgifter när ett nytt abonnemang öppnas genom att numret överlämnas till den operatören.

Vart kan jag vända mig för att få information om vad det kostar att ringa med olika mobilteleoperatörer?

Information om mobilpriser kan du få hos mobiloperatörerna eller med hjälp av en prisjämförelsetjänst.

Tidigare kunde du via telefonnumret se vilken mobiloperatör den du ringde till använde. Informationen gick att utläsa via de fyra första siffrorna: 0708, 0705 o.s.v. Efter att mobil nummerportabilitet infördes har du inte längre den möjligheten. Den du ringer till kan ha bytt mobiloperatör, men behållit numret. Med PTS e-tjänst "Sök operatör" kan du kolla vilken operatör ett visst nummer hör till.

Kan jag flytta mitt fasta nummer till mobilen?

Flera mobiloperatörer erbjuder numera möjlighet att flytta ett fast telefonnummer till mobiltelefonen. Det ger en möjlighet att spara in på abonnemangsavgiften. Det innebär att det fasta telefonabonnemanget avslutas, något som inte alltid varit tydligt för konsumenter som köper tjänsten.

Det är viktigt att tänka på konsekvenserna om du avslutar det fasta abonnemanget. Det kan bland annat innebära att trygghetslarm eller hemlarm som går via det fasta telenätet upphör att fungera. Tänk också på att kolla att du har bra mobilmottagning hemma. Om du har bredband via ADSL bör du kolla med din bredbandsleverantör om det går att behålla tjänsten trots att det fasta abonnemanget avslutas.

Tänk också på att om du ändrar sig och vill få tillbaka ditt fasta telefonabonnemang tar operatören ut avgift för nyteckning av fast abonnemang.

Telekområdgivarnas webbplats kan du läsa mer om mobil hemtelefoni och vad du bör tänka på innan du väljer detta alternativ.