Det gäller dig som är beslutsfattare för
- slutanvändare
- internettillhandahållare (ISP - Internet Service Providers)
- kommunikationsoperatörer (KO).
Post- och telestyrelsen (PTS) har under 2024 uppdrag från regeringen att främja införandet av Internetprotokoll version 6 (IPv6) genom att driva IPv6-forum vidare. IPv6-forum är en mötesplats för aktörer från alla delar i värdekedjan från IPv6.
Vi bedömer att konsekvenserna av att inte införa IPv6-adressering kan bli märkbara och rent av hindra digitaliseringen i samhället.
IPv6 behövs för framtidssäker digitalisering och kommunikation
Allt som kopplas upp mot internet måste ha en IP-adress för att fungera. IPv4-adresserna är i princip slut, förutom de som erbjuds på en ganska kostsam andrahandsmarknad. Därför behövs IPv6, nästa generations IP-adresser, för en framtidssäker digitalisering och kommunikation.
IPv6 är den senaste versionen av protokoll som låter internetansluten utrustning kommunicera med varandra.
Adresseringsstandarden IPv6 behövs för att elektroniska kommunikationsnät, inklusive internet, fortsatt ska vara globalt nåbara nät, där tjänster och information finns nåbara för alla slutanvändare, oavsett var i världen man befinner sig. Det är ingen större skillnad mellan de två IP-protokollen (IPv4 och IPv6) för internetanvändarna. Nyttan med IPv6 kommer när fler tar ansvar för att utveckla och implementera IPv6-stöd.
5 skäl att införa IPv6
Tillgänglig för alla
Idag används både IPv4 och IPv6 på internet, men IP-adresserna är inte kompatibla med varandra. För att vara tillgänglig för alla krävs att åtminstone externa digitala tjänster som webbplats, e-post och DNS-tjänst har stöd för både IPv6 och IPv4.
Framtidssäker digitalisering
Samhället digitaliseras allt mer. Sjukvård, energi och transporter är bara några områden där verksamheten kräver fler IP-adresser för att fungera optimalt. IPv6 är en nödvändig pusselbit för digitaliseringen, som smidigt och säkert möjliggör tillgängliga och funktionella tjänster för alla medborgare.
Möjliggör innovation
Genom att införa IPv6 kan offentlig sektor och näringsliv få tillgång till den mängd IP-adresser som behövs för att fullt ut kunna dra nytta av nya internetbaserade tjänsteområden som växer fram, till exempel sakernas internet (IoT). Det möjliggör en stor mängd nya innovationer och affärsmöjligheter. Internet kan därmed fortsätta att växa och vara en motor för innovation.
Enklare och modernare
IPv6 gör att interna nät i offentlig sektor och näringsliv kan organiseras på ett nytt och ändamålsenligt sätt, vilket förenklar administration och gör det enklare att genomföra förändringar. Dessutom blir det enklare att gå samman med andra i ett gemensamt nät, eftersom kollisioner med interna IPv4-adresser kan undvikas.
Ju förr desto bättre
Det är klokt att införa IPv6 redan nu för att inte fastna i en åldrande teknik senare. Att skjuta upp införandet kan leda till både säkerhetsproblem och ökade kostnader. Särskilt om man är tvungen att införa IPv6 oförberett och under tidspress.
IPv6 ska ersätta IPv4
IPv6 kommer på sikt att ersätta IPv4 eftersom de inte är kompatibla med varandra. Det är oklart när detta sker. IPv6 gör det därför möjligt för bland annat tjänster inom sakernas internet (Internet of Things, IoT), för 5G och framtidens 6G.
Få stöd och lär av andra i IPv6-forum
Vi på PTS håller i ett IPv6-forum, som är en mötesplats för alla aktörer som berörs av IPv6. Här byter vi erfarenheter och föreslår åtgärder med målet att öka införandet av IPv6-adressering i Sverige. Mötena hålls ett par gånger om året.
Nästa möte i IPv6 forum planeras till den 5 februari 2025.
Möte 11 september 2024
Det fjärde IPv6-forum fokuserade på anslutning och konnektivitet med IPv6. Representanter från Global IPv6 Forum, Telenor Connexion, Tele2, Volvo Car Corporation och ISOC-SE höll presentationer på temat.
Presentationer från 11 september 2024
Här finns presentationerna från IPv6-forum den 11 september tillgängliga under en begränsad tid.
Möte 28 november 2023
Vårt tredje IPv6-forum fokuserade bland annat på EU-kommissionens syn på IPv6-utrullningen och regional robusthet med IPv6. Norska NKom presenterade även sin plan för IPv6 under 2024 och 2025. PTS berättade om sitt arbete med regional robusthet och hur IPv6 kan bli en viktig byggsten i det arbetet. Internetsamverkansgruppen som företräddes av Netnod och Edvina avslutade med att presentera arbetet med en nationell robust kommunikationsarkitektur samt vikten av en definition av vad internetaccess innebär. Cirka 75 personer deltog i forumet.
Möte 1 februari 2023
Den 1 februari 2023 genomfördes andra mötet för IPv6-forum. Temat för mötet var ”Bättre samverkan för IPv6 i Sverige”. Över 110 deltagare var anmälda och representerade 80 olika aktörer inom olika områden som till exempel energibolag, kommuner, myndigheter, privata bolag samt högskolor. Bland talarna fanns Regeringskansliet, Telia, Stadsnätsföreningen, Internet Engineering Task Force (IETF) och Frankrikes IPv6 Task Force.
Möte 11 maj 2022
Första mötet för IPv6-forum genomfördes den 11 maj 2022. Deltagande talare var RIPE NCC, SNUS och ISOC-SE, Svenska Stadsnätsföreningen (SSNF), Spotify, Ericsson, SVT, Amazon och Utsikt Bredband.
Kontakta oss
Offentliga sektorn och IPv6
PTS har haft tidigare regeringsuppdrag om att främja införandet av IPv6 inom den offentliga sektorn, dvs. statliga förvaltningsmyndigheter, regioner och kommuner.
Det finns inga lagkrav på att införa IPv6 i offentlig sektor även om vi och regeringen starkt rekommenderar det.
Vi har tagit fram en praktisk vägledning som hjälper IT-avdelningen att planera, realisera och hantera införandet av IPv6. Vi har också tagit fram en vägledning till dig som beslutsfattare inom den offentliga sektorn.
Införande av IPv6 i offentlig sektor
Vill du veta vilka som redan har infört IPv6? PTS webbtjänst IPv6 i offentlig sektor ger dig information om vilka kommuner, regioner och statliga myndigheter som har stöd för IPv6 på den externa webbplatsen, e-post och DNS.